Hvězdárna Ďáblice

Pod hvězdárnou, 182 00, Praha 8, Tel.: +420 283 910 644, dabliceobs@planetarium.cz
Praha 8/Věda a technika - Praha 8




Pozorování hvězdárny slouží k dalšímu studiu dynamiky soustavy Země - Měsíc. V roce 1995 se hvězdárně, nejspíš jako jediné v Evropě, podařilo zachytit na videozáznam vstup i výstup denního zákrytu Venuše Měsícem.

Hvězdárna stojí na skalním výběžku kopce Ládví ve výšce 325 metrů nad mořem. Z okolí hvězdárny se nabízí krásný výhled na téměř polovinu Čech, za příznivých podmínek jsou videt i Krkonoše, Krušné a Jizerské hory.

Pro školní skupiny je připraven speciální program trvající 30 - 45 minut, žáci dostanou navíc možnost prohlídky přístrojového vybavení a za jasného počasí i možnost pozorovat oblohu. Když počasí nepřeje, promítá se film s astronomickou nebo kosmonautickou tematikou.

Hvězdárna byla postavena astronomickým kroužkem obce Ďábalicev padesátých letech 20. století, poprvé se otevřela v roce 1956, o čtyři roky později byla rozšířena o kancelář, západní kopuli a spojovací chodbu.

Od roku 1968, kdy se administrativně sloučily Ďáblice s Prahou, došlo i ke spojení Hvězdárny Ďáblice se Štefánikovou hvězdárnou na Petříně. Od roku 1975 je tedy celkem třetím střediskem Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy.

V rámci rekonstukce dostala hvězdárna nová okna, zateplení a novou podobu dostal i interiér, kam přibyla klimatizace, mírně stupňovitá podlaha a nový projekční systém.

Přístrojové vybavená hvězdárny:

Západní kopule

  • refraktor o průměru objektivu 19 cm, zrcadlový fotografický dalekohled o průměru 30 cm, koronograf o průměru objektivu 10 cm, německá paralaktická montáž

Východní kopule

  • refraktor o průměru objektivu 15 cm, zrcadlový dalekohled o průměru 40 cm, Coude montáž (česká výroba)
Přístrojové vybavená hvězdárny:

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz