Elektra


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Německý skladatel Richard Strauss (1864–1949) patřil ke kmenovým autorům pražského Nového německého divadla, kde mj. dirigoval několik filharmonických koncertů či pražskou premiéru opery Guntram a Salome. Pak se nepohodl s ředitelem Nového německého divadla Angelo Neumannem a česká premiéra jeho další opery, Elektry, se uskutečnila 25. 4. 1910 v Národním divadle, v českém překladu a pod taktovkou Karla Kovařovice. Strauss v ND osobně řídil 12. 6. 1910 sedmou reprízu. V Novém německém divadle uvedlo Elektru 4. 5. 1910 pohostinsky drážďanské Dvorní divadlo a až 3. 12. 1921 ji nastudoval soubor Nového německého divadla pod taktovkou Alexandra Zemlinského. Zatím naposledy byla Elektra v Národním divadle uvedena koncertně 3. a 6. 6.1995 za řízení Jiřího Kouta s Evou Marton v titulní roli.


Elektrou začala Straussova spolupráce s Hugo von Hofmannsthalem (1874–1929); oba jsou považováni za nejslavnější tvůrčí dvojici po Mozartovi s Lorenzem da Ponte. Mýtický příběh odehrávající se po skončení trojské války je po Salome dalším dramatem mravně rozvrácených postav, „brutálním a krvavým hororem“ (Paul Bekker), který ještě více vystupňoval expresionistické vášně a pěvce postavil před technicky i fyziologicky přetěžký úkol vyrovnat se s rozsáhlým nástrojovým aparátem o 115 hráčích. Světová premiéra se konala 25. 1. 1909 v drážďanské Dvorní opeře. K nastudování nové inscenace ve Státní opeře byl pozván renomovaný anglický operní režisér Keith Warner.

Autor libreta: Hugo von Hofmannsthal
Hudební nastudování: Roland Böer
Režie: Keith Warner
Scéna: Boris Kudlička
Kostýmy: Kaspar Glarner
Světelný design: John Bishop
Pohybová spolupráce: Michael Barry
Dramaturgie: Barry Millington

Sbor a Orchestr Státní opery

Elektra


  • Susan Bullock

Klytaimnestra


  • Rosalind Plowright

Chrysothemis


  • Anna Gabler

Aigisthos


  • Richard Berkeley-Steele


Státní opera Praha

Statni-opera15.jpg
Státní opera v Praze patří k nejvýznamnějším hudebním scénám v Evropě. Najdete ji nedaleko stanice Metra C mezi Národním muzeem a hlavním nádražím v Praze. Můžete si sem zajít na balet i operu, k neznámějším současným inscenacím patří například Rusalka, Carmen nebo La traviata. Kromě toho se tu koná řada jiných akcí, v roce 2011 tu měl koncert třeba George Michael.
Mapa - Státní opera Praha

Wilsonova, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 224 901 448
E-mail: dotazy@narodni-divadlo.cz
Web: www.narodni-divadlo.cz/cs/statni-opera

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz