Zámecký park – Zámek Holešov

nám. F. X. Richtra, 769 01, Holešov, hrdlicka@mks-holesov.cz
Holešov/Příroda - Holešov




Zámecký park – Zámek Holešov

zahrada-holesov-hlavni.jpg
Rozsáhlá okrasná zahrada s parkovou úpravou patří rozlohou 62 ha a výstavbou k nejvýznačnějším na Moravě. Působivý vodní systém symbolizuje Neptunovo žezlo - Trojzubec. Návštěvníci si mohou všimnout, že když se postaví do osy prostředního ramene trojzubce v zadní části parku, zjistí, že špička zámecké věže leží s věží farního kostela na náměstí v přímce totožné s osou trojzubce. Zalesněná zadní část parku přechází v oboru o rozloze 10 ha.
Mapa - Zámecký park – Zámek Holešov

nám. F. X. Richtra, 769 01, Holešov

Telefon: Nevyplněno
E-mail:
Web: http://www.zamekholesov.cz/o-zamku/zahrada


K východní straně zámku přiléhá rozsáhlá zámecká zahrada, která vznikla etapovitým budováním od pol. 17. století.

Ve zjednodušené podobě, zčásti rekonstruována, se dosud rozkládá na velké ploše od zámku a končí oborou u Dobrotic.

Vázy na travnatém parteru sreliéfními maskarony, bukranií a vegetativními motivy představují nepatrný zlomek někdejší sochařské výbavy zahrady.

Také z početných zahradních architektur, které tam stávaly, se dochoval jediný moderně upravený polygonální altán z poloviny 18. století. Před altánem je umístěn pomník rodáka, hudebního skladatele F. X.  Richtera (1709 - 1789) od Jana Habarty z r. 1959.

Původně raně barokní návrh zahrady Filiberta Lucheseho byl později změněn a park upraven podle pozdějšího francouzského slohu André Le Nötreova, při čemž byla vybudována síť kanálů v podobě Neptunova trojzubce o délce 980 m a vodní ploše 16 500 m2. Ignác Chambrez připisuje tuto změnu Fr. Ant. Rottalovi.

Bohužel, již dávno postrádá dřívější nádhery a malebnosti, jakou zahrada vynikala, kdy ji síť kanálů, vodopády, bazény zdobené kamennými figurami a mnoho sousoší od předních mistrů činily nejkrásnější na Moravě.

V parku je dosud zřejmý původní barokní osový rozvrh, který je však již v zadní části překryt prvky přírodního anglického parku. Přední část zahrady se po devastaci z počátku druhé poloviny 20. století částečně upravila podle dochovaných plánů.

Součástí zámeckého parku je "Růžová zahrada" s hvězdárnou.V březnu 2008 se podařilo znovu zprovoznit hvězdárnu v zámecké zahradě. Hvězdárna se vybudovala roku 1959 z původního zahradního altánku a fungovala do roku 1987, kdy pak bezmála dvacet let chátrala. Nyní je však opět v provozu a tak můžeme  odkrývat tajemství oblohy.

V Růžové zahradě byla v r. 1959 instalována mramorová busta rodáka Františka Xavera Richtera - barokního hudebního skladatele a spoluzakladatele hudební školy mannheimské, který svou hudbou proslavil naše město po celém světě. Náměstíčko u zámku nese jeho jméno.

Zámecký park je volně přístupný veřejnosti.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz