David Šír

Datum narození: 12.10.1983 / Místo narození: Brno

David Šír bydlel od roku 1991 v Jihoafrické republice, kde prožil 16 let. V JAR vystudoval hudební konzervatoř National School of the Arts v Johannesburgu a později herectví BA Drama na University of Pretoria. V součanosti působí v pražském divadle Milenium a v Činoherním klubu. Z televize ho můžeme znát z filmů O život (spolužák Michala), ROMing (ministrant) a ze seriálu Nemocnice na kraji města... nové osudy (Herec v telenovele). Hraje také v připravovaném serálu České televize Vyprávěj. David Šír je svobodný a v současné době žije v Praze.

David Šír má dvojí občanství, dva domovy, dva prezidenty, dvě vlajky, dvě hymny a dvě země, do kterých patřím.

Narodil se v Brně, do první třídy chodil v Německu, základní vzdělání má jihoafrické, maturoval v Johannesburgu, promoval v Pretorii a dnes žije i pracuji v Praze.

Přestože má spoustu skvělých škol, možná vás pobaví, že nikdy nedokončil obyčejnou první třídu.

První pololetí začal ještě v Československu, mezitím odejeli do Německa, a David Šír suverénně vplul do druhé poloviny první třídy, aniž by německy uměl jediné slovo. Do dalšího ročníku ho vzhledem k neabsolvování prvního pololetí nepustili a po prázdninách musel znovu do první půlky první německé třídy. Než ji ale stačil dokončit, vrátili se krátce domů, kde opět nastoupil do české školy, tentokrát do druhé poloviny první třídy. Ani tehdy ji však nedochodil, protože za pár měsíců odlétali do JAR, kde už ho do první třídy nechtěli vůbec. Prý byl o půl hlavy vyšší než všichni ostatní prvňáčci, a tak ho šoupli rovnou do druhé.

Na opačnou polokouli odlétal s rodiči v květnu 1991, do země s naprosto rozdílným společenským zřízením, jinými zvyky, kulturou i cizí řečí. Angličtinu zvládl docela lehce, základní školu rovněž. Potíže nastaly při volbě povolání, kdy chtěl být hercem, ale táta ze syna chtěl mít hudebníka, a tak nakonec došlo ke kompromisu. Vystudoval nejdříve hudební konzervatoř (National School Of The Arts) v Johannesburgu, a po maturitě (Gr 8 piano) byl přijat na pretorijskou Univerzitu, obor herectví (BA Drama).

Rok po promoci začal všemožně usilovat o zahájení své vytoužené kariéry ve vlasti. Jako dvaadvacetiletý kluk se jednoho dne ocitl v Praze, kromě jednoho kufru neměl vůbec nic, a kromě svého kamaráda režiséra Zdeňka Trošky tu neznal nikoho.

Vzhledem k tomu, že anglicky umí líp než česky a v angličtině také přemýšlí, začal se živit překlady a vyučováním světového jazyka.

Našel si podnájem, ovšem s luxusní adresou – několik metrů od Václavského náměstí. V ulici Ve Smečkách totiž sídlí legendární Činoherní klub, který si od prvního pohledu a prvního uměleckého zážitku nadevše zamiloval.

„Tohle je divadlo, na které jsem čekal a tohle je profese, kterou jsem si vysnil“.

Tam se seznámil s Ivankou Chýlkovou a přes ní potom s panem režisérem Ladislavem Smočkem, který je pro Davida Šíra jednoznačně největší česká žijící divadelní legenda. Neúnavně navštěvoval všechna jim režírovaná představení a po čase se dozvěděl, že v ČK chystá a zrovna obsazuje novou inscenaci. Okamžitě začal chodit po knihovnách, sehnal všechny dostupné materiály včetně scénáře a při první příležitosti jsem všechny čerstvé informace na pana režiséra vychrlil. A to se mi vyplatilo. Byl jsem obsazen do hry od dalšího z českých velikánů Milana Kundery – PTÁKOVINA, kde hraji s Ondřejem Vetchým, Stanislavem Zindulkou, Jaromírem Dulavou a dalšími hvězdami českého divadelního nebe.

Za nějakou dobu stejnou píli vyvinul k hostování v divadle SEMAFOR, kde měl tu čest spolupracovat s panem Jiřím Suchým a paní Jitkou Molavcovou na legendární KYTICI, ve které mi byla svěřena role Vodníka. 

Po pěti letech pobytu mezi českou hereckou elitou se rozhodl k jeho rolím (zatím skromným stávajícím rolím) připojit i vlastní zájezdové představení s názvem VČERA, DNES A ZÍTRA.

Brzy jsem se dočkal i menších filmových rolí (ROMING, ROMÁN PRO MUŽE), zahrál si v TV eriálech BORGIA, NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA: NOVÉ OSUDY, SANITKA nebo v ULICI. Moje zatím největší televizní příležitost byla role Petra v seriálu VYPRÁVĚJ.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz