Poštovní muzeum

Nové mlýny, 110 00, Praha 1, Tel.: +420 222 312 006, postovni.muzeum@cpost.cz
Praha 1/Muzea / Galerie - Praha 1




Muzeum se v době svého založení v roce 1918 zaměřovalo pouze na sbírkovou činnost, první expozici otevřelo až po deseti letech v přízemí Karolina. V těchto prostorách ale nemohlo zůstat, protože je potřebovala Univerzita Karlova pro své účely. Muzeum se tedy přestěhovalo do bývalého kláštera sv. Gabriela na Smíchově.

Během okupace bylo muzeum v září 1944 zavřeno, otevřelo se znovu v květnu 1945. V prosinci 1953 vznikla stálá expozice poštovních známek.

Poštovní muzeum sídlí od roku 1988 v barokním Vávrově domě vyzdobeném malbami Josefa Navrátila. Od roku 2002 je muzejní sbírka součástí kulturního dědictví České republiky.

Nástěnné malby

Biedermeierovské Navrátilovy salónky ve Vávrově domě - jedná se o čtyři pokoje prvního patra, zbytek reprezentativní dekorace prostor objektu, jak si jej nechal roku 1847 Josefem Navrátilem vyzdobit tehdejší majitel, movitý pražský mlynář Václav Michalovic.

Známková tvorba

Sbírky i expozice Poštovního muzea v Praze představují českou, československou i světovou známkovou tvorbu a slouží jako centrum pro jejich studium. Dokumentují vše, počínaje výtvarnými návrhy, přes liniové rozkresby, rytecké a tiskové desky, otisky rytin, zkusmé tisky, barevné zkoušky, výtažky pro ofsetový tisk, až po vlastní poštovní známky. K tomu patří i návrhy obálek a razítek prvního dne vydání.

Otevřeno: celoročně
Zavřeno: pondělí
MěsíceDnyHodiny
I.–XII. Út–Ne 9–12, 13–17
Pouze s průvodcem: ne
Možnost odborného výkladu: ano
Nutné výklad objednat: ano
Výklad v jiném jazyce:  
Popisky v jiném jazyce: ne
Jazyk popisků:  
Poslední návštěva: 16.30 hod.
Doba prohlídky: 30 min.
Počet návštěvníků pro průvodce:  
Počet návštěvníků pro vstup:  
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ano
Služby: Muzejní prodejna - poštovní známky České republiky, dopisnice, pohlednice.

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz