Kostnice Kutná Hora

Zámecká, 284 03, Kutná Hora, Tel.: +420 326 551 049, ic@sedlec.info
Kutná Hora/Památky - Kutná Hora




Kostnice Kutná Hora

kutnahora1.jpg
Sedlecká kostnice – MEMENTO MORI – jedinečně pojaté místo spočinutí téměř 40 tisíců těch, kteří zde byli před námi… Kostnici touží vidět snad každý turista. Patří jednoznačně k nejnavštěvovanějším památkám Středočeského kraje, najdete ji v kapli pod hřbitovním kostelem Všech svatých. Můžete v ní obdivovat ostatky tisíců lidí, kteří zahynuli při morových epidemiích a při husitských válkách.
Mapa - Kostnice Kutná Hora

Zámecká, 284 03, Kutná Hora

Telefon: +420 326 551 049
E-mail: ic@sedlec.info
Web: http://www.ossuary.eu/index.php/cz/kostnice


V interiéru unikátní Kostnice můžete vidět z kostí poskládaný erb rodu Schwarzenbergů, do jejichž vlastnictví se hřbitovní kostel dostal spolu se sedleckým klášterem koncem 18. století. Netradiční výzdobu kaple provedl stavební mistr František Rint z České Skalice. Kosti do velkých pyramid poskládal už v roce 1511 sedlecký mnich.

Kostnici najdete v podzemní kapli hřbitovního kostela Všech Svatých, který býval součástí cisterciáckého opatství, založeného v roce 1142. Kutnohorská podzemní kaple se podobá kapli z jeruzalémského pole Hakeldama, kde se pohřbívali zemřelí poutníci. Podle pověsti přivezl jeden sedlecký opat z Jeruzaléma hrst hlíny, kterou rozprášil na kutnohorském hřbitově, který se tak stal tzv. Svatým polem. To v lidech vzbudilo zájem, všichni chtěli být pohřbeni zde. Proto se sedlecký hřbitov začal rozrůstat.

Koncem 15. století došlo ke zrušení hřbitova, exhumované ostatky byly uloženy do podzemní kaple, kdeje v roce 1511 poloslepý mnich poskládal do pyramid. Výzdobu kaple dokončil v roce 1870 mistr František Rint z České Skalice, stavební mistr rodu Schwarzenbergů. Z kostí vytvořil dokonce i Schwarzenberský erb.

  Otvírací dny Čas
Duben - Září Po - So 8:00 - 18:00
Duben - Září Po - Ne 8:00 - 18:00
Říjen Po - Ne 9:00 - 17:00
Listopad - Únor Po - Ne 9:00 - 16:00
Březen Po - Ne 9:00 - 17:00

Tourist bus

Turisté a návštěvníci Kutné Hory mají možnost využít služby klimatizovaného mikrobusu - tzv. "TOURIST BUS" parkuje přímo u Kostnice a dopraví zájemce do centra Kutné Hory, k chrámu svaté Barbory, popřípadě po domluvě z centra města na hlavní vlakové nádraží. Bližší informace dostanete v sedleckém infocentru nebo u průvodce v Kostnici.

(Poznámka: městská část Sedlec je od centra Kutné Hory vzdálena cca 2,5 km, hlavní vlakové nádraží se nachází v Sedlci)

TOURIST BUS vyjíždí dle potřeby a možností po obsazení minimálně 3 míst.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz