Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary


Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je největší filmový festival v České republice a nejprestižnější filmový festival ve střední a východní Evropě. Jako jeden z nejstarších je zařazen do kategorie A (tj. nespecializovaný festival se soutěží celovečerních hraných filmů) například spolu s festivaly v Cannes, Berlíně, Benátkách nebo Tokiu. MFF Karlovy Vary je určen laické i odborné veřejnosti a nabízí svým návštěvníkům pečlivě koncipovaný program, kvalitní zázemí a široký servis služeb. Největší pozornost je věnována Hlavní soutěži, do které jsou vybrány pouze celovečerní snímky natočené v uplynulé sezóně a dosud neuvedené v mezinárodní soutěži na jiném festivalu, a Soutěži Na východ od Západu. Vedle Soutěže Fórum nezávislých a Soutěže dokumentárních filmů jsou pro diváky sestaveny již tradiční informativní sekce, tematické přehlídky, retrospektivy či pocty.

Nenechte si ujít Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 2015!

MFF Karlovy Vary představí každoročně poprvé v České republice na 200 filmů z celého světa.

Řada filmů se díky uvedení na MFF Karlovy Vary dostane do české nebo zahraniční distribuce, na televizní obrazovky či do programu jiných festivalů.

Některé filmy zhlédnou diváci exkluzivně pouze na festivalu v Karlových Varech.

Na 700 českých i zahraničních akreditovaných novinářů je již stabilní zárukou toho, že je festivalu věnována celosvětová pozornost. Všechna nejdůležitější česká média celoročně informují o přípravách festivalu a každý den přinášejí informace z jeho průběhu. Prostor, který věnují festivalu zahraniční - zejména ze zemí střední a východní Evropy - média, je nesrovnatelně větší než prostor věnovaný jakékoli jiné kulturní akci nejen v České republice, ale v celém středoevropském regionu

1946 - 1947

O konání filmového festivalu v Československu se začalo uvažovat už před druhou světovou válkou. V příznivé situaci zestátněné československé kinematografie (v roce 1945) se k této myšlence postavilo pozitivně také Ministerstvo informací a kultury, vědomé si důležitosti filmu ve společnosti, a tak se v srpnu 1946 mohla uskutečnit první filmová nesoutěžní přehlídka v Mariánských Lázních a Karlových Varech.

Vedle prezentace znárodněné kinematografie byly v programu zastoupeny snímky ze zemí se silnou filmovou tradicí jako Anglie, Švédsko, USA či Francie. Skrovný program co do počtu filmů (ve Festivalovém kině v Mariánských Lázních se každý den konala tři představení jednoho filmu a druhý den byl tento film promítnut v novém letním kině v Karlových Varech) vyvažovala kvalita vybraných snímků, ale i společenský program.

Druhý ročník přehlídky v roce 1947 se téměř v ničem nelišil od prvního.

1948 - 1955

Únorový komunistický převrat v roce 1948 usměrnil organizování karlovarského festivalu na několik desítek let: proměnlivé politické klima, těsně spjaté s mezinárodní situací a politickým vývojem ve společnosti, se při každém ročníku odráželo ve festivalovém programu, udělených cenách i ve skladbě přijíždějících hostů.

Program byl sestavován s vědomím propagandistické síly filmu a důležitosti tohoto média jako nástroje v ideologickém boji se Západem. Filmy zařazené do programu měly odrážet novou "filmovou mapu světa": prostor dostávaly mladé, začínající i obrozené kinematografie, zrcadlící cestu k vítězství socialismu a boj za nezávislost proti kolonialistické a imperialistické nadvládě. Pokud se v programu objevily filmy z kapitalistických zemí, jednalo se o "pokrokové" snímky, jež se tematicky zabývaly třídními konflikty a nesnadným životem pracujícího lidu.

Budovatelská hesla počátku padesátých let se svou rétoričností promítla nejen v základním krédu festivalu (heslo 3. ročníku: "O nového člověka, o dokonalejší lidstvo" se v dalších letech proměnilo pouze formálně, řadu ročníků např. zaštiťovalo krédo: "Za ušlechtilé vztahy mezi lidmi, za trvalé přátelství mezi národy."), ale také v udělování cen. Aby pokud možno žádný z filmů socialistických a rozvojových zemí nepřišel zkrátka, udělovaly se desítky nejrůznějších ocenění, které na soutěžních snímcích vyzdvihovaly pokrokové snahy. Mimo jiné to byly ceny míru, ceny práce, ceny boje za svobodu či sociální pokrok, ceny přátelství mezi národy, ceny boje za lepší svět a tak podobně.

V letech 1953 a 1955 se festival nekonal.

1956 - 1968

Od poloviny padesátých let se ve festivalovém programu objevují filmy z tzv. třetího světa. Díky celosvětovému zájmu o tyto snímky a také jistému mezinárodnímu uvolnění přivítal festival mnoho významných tvůrců ze Západní Evropy, zejména Francie a Itálie. Prestiž festivalu se také zvýšila jeho zařazením organizací FIAPF mezi A-festivaly v roce 1956. Bohužel vzhledem k založení MFF v Moskvě a politickému rozhodnutí konat v tzv. socialistických zemích jen jeden "áčkový" festival ročně, byl karlovarský festival donucen střídat se v letech 1959 až 1993 s moskevským festivalem.

Uvolnění, které začalo v druhé polovině padesátých let, vyvrcholilo v letech šedesátých. Nové trendy v zahraničních filmech se v programu karlovarského festivalu setkávaly s neméně významnými snímky československé nové vlny. Každý ročník navštívila řada hereckých hvězd světové kinematografie. Významní tvůrci přijíždějí nejen jako hosté, ale i jako členové festivalové poroty.

1969 - 1989

V sedmdesátých letech, v období takzvané "normalizace" následujícím po násilném potlačení pokusu o politickou obrodu, se do popředí znovu dostala ideologie. Karlovarský festival se postupně proměnil v přehlídku nabubřelých sloganů filmů ze Sovětského svazu a "bratrských národů" často uváděných ve spojitosti s nejrůznějšími výročími a stranickými setkáními, která měla podpořit nelehký "boj za svobodu". Systém hodnocení filmů se opět inspiroval počátky padesátých let: nejrůznější poroty udělily v osmdesátých letech i čtyřicet cen v jednom ročníku.

Ve všudypřítomné rétorice nevyhnutelně upadala, až na výjimky, kvalita programové nabídky, což se projevilo i v klesajícím zájmu o festival ze stran publika. Nejvyšší úroveň si v té době podržela informativní sekce, v níž měli diváci nadále možnost zhlédnout významné snímky světových tvůrců a filmy oceněné na jiných festivalech. Přesto se během těchto dvaceti let objevilo ve Varech několik významných hostů ze zahraničí jako např. Ken Loach, Krzysztof Zanussi, Yves Boisset, Franco Nero, Carlos Saura, Sergej Bondarčuk, Peter Fonda, Giuseppe De Santis, Monica Vitti, Guilietta Masina, Bernardo Bertolucci atd.

1990 - 2000

Velké společenské a politické změny po listopadu 1989 konečně osvobodily karlovarský festival od politických tlaků. Více než zájmy státu bude napříště o existenci festivalu rozhodovat to, co bude schopen nabídnout veřejnosti v silné konkurenci jiných filmových akcí u nás i ve světě.

2001 - 2011

36. MFF Karlovy Vary 2001

Velkou cenu Křišťálový glóbus získal francouzský film Amélie z Montmartru. Více než 128 500 diváků zhlédlo v průběhu deseti dnů 282 filmů z 52 zemí. Vedle tradičních sekcí bylo součástí programu také několik tematických sekcí a retrospektiv (Nový korejský film, Pocta Bigasi Lunovi, světová premiéra restaurované kopie režisérské verze filmu Rocco a jeho bratři r. Luchina Viscontiho atd.). Z doprovodných akcí měl značný ohlas Panel producentů a Workshop Bena Kingsleyho. Festivalu se zúčastnili mimo jiné: Artur Aristakisian, Bille August, Jean-Marc Barr, Thora Birch, Buddhadeb Dasgupta, John Herzfeld, John Irvin, Scarlett Johansson, Ali Chamraev, Ben Kingsley, Nastassja Kinski, Emir Kusturica, Bigas Luna, Oleg Menšikov, Tsai Ming-Liang, Isabelle Nanty, Miranda Otto, Joe Pantoliano, Norman Reedus, Ivan Reitman, Julian Sands, Karen Šachnazarov, Ray Winstone, Sarah Wynter, Terry Zwigoff a řada dalších.

37. MFF Karlovy Vary 2002

Po 7 letech vítězí v hlavní soutěži opět český film - Rok ďábla Petra Zelenky. Zvláštní cenu poroty získal film Nikde v Africe, který pak dostal také Oscara za nejlepší zahraniční snímek roku 2002. 139 120 diváků navštívilo 534 představení 292 filmů. Mezi zvláštní sekce tohoto ročníku patřily: první evropská retrospektiva filmů Kim Ki-duka, 15 filmů Johana van der Keukena, 25 nových brazilských dokumentů a kolekce současných filmů z oblasti Maghreb. Do Karlových Varů přijel opět Jean-Marc Barr - tentokrát coby předseda poroty. Mezi zahraničními hosty festivalu byli Michael York, Brian Cox, Ate de Jong, Orla Brady, Clea DuVall, Keira Knightley, Ben Chaplin, Amos Gitai, Saffron Burrows, John Boorman, Kim Ki-duk a další.

38. MFF Karlovy Vary 2003

Vítězem soutěže se stal italský film Okno naproti (r. Ferzan Ozpetek). Divácké akreditace nahradila karta Festival Pass, kterou si koupilo rekordních 7 010 návštěvníků festivalu! K zvláštním sekcím programu patřily: retrospektiva ke stému výročí narození režiséra Jasudžira Ozu, filmy z pobaltských zemí, golemovská trilogie Amose Gitaie, filmy Maurice Pialata, 2003: Hudební odysea atd. Své filmy na festivalu osobně uvedli např. Amos Gitai, Joseph Strick, Ulrich Seidl, Morgan Freeman, Ferzan Ozpetek, Björn Kjellman, Cameron a Diana Douglasovi, Kim Ki-duk, Udo Kier, Gus Van Sant, Kerry Fox, Sylvie Testud, Scott Saunders, William Forsyth atd.

39. MFF Karlovy Vary 2004

V průběhu 39. ročníku karlovarského festivalu bylo uvedeno 234 filmů, které zhlédlo 123 749 diváků. Velkou cenu Křišťálový glóbus získal italský film Takové děti (Certi bambini, r. Andrea a Antonio Frazzi). Vedle tradičních sekcí byly do programu v tomto roce zařazeny tyto sekce: Deset nejlepších tureckých filmů, Zaostřeno na: Katalánský film, Pocta Johnu Cassavetesovi, Pocta Sergiovi Leonemu, 2004: Hudební odysea, Tanec pro kameru, Pocta Miroslavu Ondříčkovi (film Vlasy) či Pocta Sergeji Paradžanovovi. Festival mimo jiné navštívili Jacqueline Bisset, Javier Cámara, Xan Cassavetes, Seymour Cassel, John Cleese, Ben Gazzara, John Irvin, Harvey Keitel, Fele Martínez, Colm Meaney, Liev Schreiber, István Szabó, Elijah Wood a řada dalších.

40. MFF Karlovy Vary 2005

142 500 diváků zhlédlo během 40. MFF Karlovy Vary 2005 242 celovečerních filmů, z nichž 16 bylo na festivalu uvedeno ve světové, 27 v mezinárodní a 7 v evropské premiéře. Nejúspěšnějším filmem festivalu se stal polský film Můj Nikifor, který získal Velkou cenu Křišťálový glóbus, cenu za režii a cenu za ženský herecký výkon. Sekce Na východ od západu se stala další oficiální soutěžní sekcí karlovarského festivalu. Zvláštní sekce tohoto ročníku byly: Pocta Jiřímu Krejčíkovi, Pocta Liv Ullmann, Pocta Robertu Redfordovi, Pocta Kihačiro Kawamotovi, Příroda a krajina v norské kinematografii, Zaostřeno na kanadský film: Začátek třetího milénia, 2005: Hudební odysea, Pocta Samu Peckinpahovi (1925–1984), Práce šlechtí, 2. světová válka: 60 let poté. Na festivalu nechyběly také velké hvězdy jako Robert Redford, Sharon Stone, Liv Ullmann. Festival navštívila také Madeleine Albright.

41. MFF Karlovy Vary 2006

Velkou cenu Křišťálový glóbus a Cenu za nejlepší ženský herecký výkon dostal americký film Sherrybaby. Nejlepší dokumentární filmy v obou kategoriích dostaly poprvé spolu s oceněním také 5000 USD. Tradiční programové sekce byly letos doplněny např. Sundance v Karlových Varech, Celluloid Dreams uvádí Matthewa Barneyho, Viděno sedmi - mládí očima francouzských tvůrců, Zaostřeno na britský film, pocta Johnu Hustonovi a Půlnoční filmy. K hostům festivalu, v průběhu kterého 135 820 diváků vidělo 268 filmů, patřili: Andy Garcia, Kim Ki-duk, Danny Trejo, Terry Gilliam, Hugh Dancy, Timothy Hutton, John Irvin a další.

42. MFF Karlovy Vary 2007

Šéfredaktor časopisu Variety Peter Bart byl prezidentem Hlavní poroty na 42. ročníku festivalu. Rennée Zellweger a Danny DeVito byli největšími hvězdami festivalu, na kterém uvedli své filmy také Hal Hartley, Tom DiCillo, Ellen Page, Bruce McDonald a řada dalších filmových tvůrců. Islandsko-německý film Jar City vyhrál Velkou cenu Křišťálový glóbus. Český film Vratné lahve vyhrál cenu diváků. 250 filmů vybraných do programu festivalu vidělo 135 760 diváků. Byla představena nová programová sekce Otevřené oči, která bude patřit i v budoucnu do hlavního programu festivalu. Mezi letošními retrospektivami a poctami byly: Pocta Břetislavu Pojarovi, Shochiku Nouvelle Vague, Nový Hollywood, Nová generace italského filmu, Pocta Williamu Wylerovi.

43. MFF Karlovy Vary 2008

Prezidentem hlavní poroty, která udělila hlavní cenu dánskému filmu Ukrutně šťastni (r. Henrik Ruben Genz), byl Ivan Passer. Ten na festivalu převzal také cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, spolu s Robertem De Nirem, Dušanem Hanákem a Jurajem Jakubiskem. Hosty festivalu, kteří ve Varech představili své filmy, byli také Danny Glover, Christopher Lee, Armin Mueller-Stahl, Arturo Ripstein, Les Blank, John Sayles, Saffron Burrows, Matteo Garrone a další. Obě ceny za nejlepší mužskou i ženskou hereckou roli získali čeští herci z filmu Děti noci - Martha Issová a Jiří Mádl. Poprvé se letos uskutečnily Master Classy - setkání diváků se zajímavými tvůrci. 43. MFFKV se zúčastnilo 10 872 akreditovaných návštěvníků. 143 781 diváků vidělo 235 filmů, z nichž 56 mělo světovou, mezinárodní nebo evropskou premiéru. Letošní retrospektivy a pocty: Fórum nezávislých – Pocta Lesi Blankovi, Pocta Dušanu Hanákovi, Pocta Juraji Jakubiskovi , Pocta Ivanu Passerovi, Pocta Arturo Ripsteinovi, Pocta Nicolasi Roegovi, Zaostřeno na Nizozemí a Nový Hollywood II.

44. MFF Karlovy Vary 2009

Velkou cenu - Křišťálový glóbus si odvezl film Anděl u moře (r. Frédéric Dumont, Belgie, Kanada). Diváci měli možnost navštívit 7 Master Classů (hosty byli např. John Malkovich, Cary Joji Fukunaga a Scott Sanders, Isaach de Bankolé a další). Dalšími hosty festivalu byli také Isabelle Huppert (Cena za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii), Miloš Forman, Antonio Banderas, Alan Rudolph, Laura Morante, Patrice Chéreau, Paprika Steen, Paul Schrader, Niki Karimi a další. Tradiční program byl letos obohacen filmy v těchto retrospektivách: Fórum nezávislých – Pocta Alanu Rudolphovi, Pocta Janu Švankmajerovi, Pocta Patrici Chéreauovi, Pocta Johnu Malkovichovi, Pocta Peteru Solanovi, Rusko v ženském rodě a Dvacet let svobody. Festivalu se zúčastnilo 12 061 akreditovaných návštěvníků (z toho rekordních 10 277 festival passů). 232 filmů (z toho 19 snímků ve světové, 34 v mezinárodní a 12 v evropské premiéře) vidělo 131 293 diváků. Letos byl poprvé vyzkoušen předprodej vstupenek.

45. MFF Karlovy Vary 2010

Hlavní porota v čele s Ronem Yerxou udělila Velkou cenu - Křišťálový glóbus filmu Moskytiéra (r. Agustí Vila, Španělsko). Zvláštní cenu poroty získal český snímek Kuky se vrací (r. Jan Svěrák). Festivaloví návštěvníci měli možnost navštívit šest Master Classů, například s francouzským filmovým kritikem Michelem Cimentem nebo Thelmou Schoonmaker, americkou střihačkou a dlouholetou spolupracovnicí Martina Scorseseho. Do Karlových Varů přijel Jude Law (Cena prezidenta festivalu), Andrew Macdonald, Kevin Macdonald, Nikita Michalkov (Cena za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii) a další. Již potřetí se uskutečnil panel Spolupráce s Hollywoodem zaměřený na způsob výroby a distribuce hollywoodských filmů. Bylo prodáno 126 808 vstupenek na celkem 413 projekcí. Festival navštívilo celkem 11 105 diváků, 315 filmových tvůrců, 767 filmových profesionálů a 599 novinářů.

46. MFF Karlovy Vary 2011

Velkou cenu – Křišťálový glóbus získal snímek Restaurátor (Boker Tov, Adon Fidelman, r. Joseph Madmony, Izrael). O vítězi rozhodla hlavní porota v čele s režisérem Istvánem Szabó. Festivalové Master Classy se letos poprvé konaly nejen v hotelu Thermal, ale i v prostorách stanu Jameson a hosty byli například Jerzy Stuhr, Lech Majewski, Monte Hellman a další. Festival navštívili Judi Dench (Cena za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii), Cary Fukunaga, John Malkovich, Kim Ki-Duk, John Turturro (Cena prezidenta MFF KV) a další. Každoroční sekce letos obohatili retrospektivní sekce Návrat k pramenům, Pocta Denisi Villeneuvovi a Pocta Samuelu Fullerovi. Tvorba nových talentovaných řeckých filmařů byla představena v sekci Mladý řecký film. Ze 199 uvedených filmů mělo na festivalu 21 světovou, 25 mezinárodní a 16 evropskou premiéru, 54 filmů byly debuty, 172 projekcí osobně uvedla delegace tvůrců.

 

MFF Karlovy Vary představuje každý rok na 200 filmů z celého světa. S výjimkou snímků v retrospektivách byly všechny filmy natočeny v uplynulém roce a budou uvedeny v České republice vůbec poprvé; řada z nich ve světové, mezinárodní nebo evropské premiéře. Vedle tradičních programových sekcí se mohou návštěvníci festivalu i letos těšit na zajímavé retrospektivy a díla výjimečných světových tvůrců.

Kompletní program 50. MFF Karlovy Vary bude zveřejněn v červnu 2015.

Hlavní soutěž

Nespecializovaná mezinárodní soutěž celovečerních filmů uváděných ve světové, mezinárodní nebo evropské premiéře.

Soutěž Na východ od Západu

Mezinárodní soutěž debutů a druhých celovečerních filmů ze střední a východní Evropy, Balkánu, Turecka a zemí bývalého Sovětského svazu uváděných výhradně ve světové, mezinárodní nebo evropské premiéře.

Soutěž Fórum nezávislých

Nezávislé filmy z celého světa soutěží o Cenu Fóra nezávislých udělovanou ve spolupráci s Českou televizí

Soutěž dokumentárních filmů

Dokumentární filmy zařazené do této soutěže jsou rozděleny do dvou kategorií: filmy do 30 minut a nad 60 minut

Horizonty

Současná produkce z celého světa, mimo jiné snímky oceněné na filmových festivalech

Jiný pohled

Filmy vyznačující se neobvyklým uměleckým ztvárněním

Imagina

Filmy s nekonvenčním přístupem k naraci i stylu, osobité a radikální vize filmového jazyka.

Dny kritiků Variety: Evropa dnes!

Dokumentární filmy - mimo soutěž

Půlnoční filmy

České filmy

Reprezentativní výběr českých filmů natočených v letech 2014 - 2015

Pocty, tematické přehlídky a retrospektivy

Návraty k pramenům

Filmy klasické, kultovní, raritní i neprávem opomíjené v kopiích původních i restaurovaných.

Velká cena Křišťálový glóbus

Zvláštní cena poroty

Cena za režii

Cena za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii

Cena za nejlepší ženský herecký výkon

Cena za nejlepší mužský herecký výkon

Zvláštní uznání

Cena za nejlepší dokumentární film do 30 minut

Cena za nejlepší dokumentární film nad 30 minut

Zvláštní uznání poroty

Cena Na východ od Západu

Divácká cena deníku Právo

Cena prezidenta MFF Karlovy Vary

Cena mezinárodní filmové kritiky (FIPRESCI)

Europa Cinemas Label

Nezávislá kamera

 

Křišťálový glóbus je hlavní cena pro nejlepší film soutěžní sekce.

V minulých letech cenu získaly:

1948 Oswiecim - Ostatni etap (Osvětim) – Režie Wanda Jakubowska 
1949 Stalingradskaja bitva I, II (Stalingradská bitva I, II) – Režie Vladimir Petrov 
1950 Padienie Berlina I, II (Pád Berlína I, II) – Režie Michail Čiaureli 
1951 Kavaler Zolotoj zvezdy (Rytíř Zlaté hvězdy) – Režie Julij Rajzman 
1952 Nězabyvajemyj 1919-god (Nezapomenutelný rok 1919) – Režie Michail Čiaureli 
1954 Salt of the Earth (Sůl země) – Režie Herbert J. Biberman
1956 Kdyby všichni chlapi světa (Si tous les gars du monde) – režie Christian-Jaque 
1957 Pod rouškou noci (Jagte Raho) – režie Sombhu Mitra, Amit Mitra
 
2001 Le fabuleux destin d’Amélie Poulain – režie Jean-Pierre Jeunet 
2002 Rok ďábla – režie Petr Zelenka 
2003 La finestra di fronte – režie Ferzan Ozpetek 
2004 Certi bambini – režie Andrea Frazzi, Antonio Frazzi 
2005 Mój Nikifor – režie Krzysztof Krauze 
2006 Sherrybaby – režie Laurie Collyerová 
2007 Severní blata – režie Baltasar Kormákur 
2008 Ukrutně šťastni – režie Henrik Ruben Genz 
2009 Anděl u moře – režie Frédéric Dumont 
2010 Moskytiéra – režie Agustí Vila 
2011 Restaurátor – režie Joseph Madmony 
2012 Henryk – režie Martin Lund 
2013 Velký sešit – režie János Szász 
2014 Kukuřičný ostrov – režie Georgij Ovašvili

1990: Annette Beningová, Robert De Niro, Miloš Forman, Vojtěch Jasný, Maximilian Schell, Shirley Temple-Blacková

1992: Ethan a Joel Coenovi, Jason Connery, Aki Kaurismäki, Ken Loach, Agnieszka Holland

1994: Leonardo DiCaprio, Max von Sydow, Philippe Noiret

1995: Peter O'Toole, Fridrik Thór Fridriksson, Mia Farrowová, Mika Kaurismäki

1996: Alan Alda, Whoopi Goldbergová, Gregory Peck, Ivan Passer, Pierre Richard

1997: Miloš Forman, Ivan Passer, Salma Hayeková, Nikita Michalkov, Steve Buscemi

1998: Michael Douglas, Ornella Muti, Saul Zaentz, Terry Jones

1999: Woody Harrelson, Lukas Moodysson, Nikita Michalkov

2000: Woody Harrelson, Edward Norton, Fridrik Thór Fridriksson

2001: Nastassja Kinski, Scarlett Johanssonová, Oleg Taktarov, Thora Birch

2002: Kim Ki-duk, Keira Knightley, István Szabó, Michael York

2003: William Forsythe, Kim Ki-duk, Udo Kier, Morgan Freeman

2004: Jacqueline Bisset, John Cleese, Bernard Hill, Harvey Keitel, Guillermo Jimenez Díaz, Roman Polanski, Elijah Wood

2005: Alexander Payne, Sharon Stoneová, Gael García Bernal, Robert Redford, Liv Ullmannová

2006: Andy García, Terry Gilliam, Kim Ki-duk, Danny Trejo

2007: Renée Zellweger, Danny DeVito, Ellen Page, Tom DiCillo

2008: Les Blank, Kim Bodnia, Saffron Burrowsová, Robert De Niro

2009: John Malkovich, Antonio Banderas, Isabelle Huppertová

2010: Jude Law, Nikita Michalkov, Kevin Macdonald, Scott Cooper

2011: Judi Denchová, John Malkovich, John Turturro, Cary Fukunaga, Sasson Gabai, Remo Girone
 
2012: Helen Mirrenová, Richard Peña, István Szábó, Susan Sarandonová, Helena Třeštíková, Marek Najbrt

2013: John Travolta, Oliver Stone, F. Murray Abraham,Valeria Golinová, Agnieszka Holland, Lou Castel, Jerry Schatzberg, Michel Gondry, Dario Argento

2014: Mel Gibson, Michael Pitt, Jake Hoffman, Franco Nero, Fanny Ardant, Laura Dernová, Mike Cahill, Astrid Bergès-Frisbey, Asia Argento
 




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz