Claudia Cardinale

Datum narození: 15.4.1938 / Místo narození: La Goulette, French protectorate of Tunisia (dnešní Tunisko)

Claudia Cardinale vyrůstala v přístavním městě La Goulette, kde její předkové žili již čtvrtou generaci a po studiu lycea se měla připravit na dráhu učitelky. Souhrou okolností si jí všimli italští filmaři a brzy získala pověst kvalitní herečky. Záhy pracovala s Alainem Delonem i Marcellem Mastroiannim pod vedením dnes stejně legendárního režiséra Luchina Viscontiho. Kromě dráždivé a jemně exotické krásy jí k úspěchu pomohlo ještě herecké vzdělání na římské vysoké škole Centro Sperimentale di Cinematografia. Málo se ví, že režisérům se zprvu nelíbil její hrubší hlas a dabovali ji i v italských filmech. Teprve Federico Fellini to prozíravě neudělal a dotvořil tím herečku, po které pak toužili snad úplně všichni. Přijmout roli v přelomovém westernu Tenkrát na západě se rozhodla ve chvíli, kdy ji režisér Sergio Leone seznámil s vybranou hudbou. Melodie jeho spolužáka, skladatele Ennio Morricone, přesně doladily vyprávěný příběh. V pozdějších letech herečka až na výjimky opustila evropskou kinematografii a věnovala se kinematografii americké. Celkem má na svém kontě více než stovku rolí a řadu filmových cen.

Claudia Cardinale se narodila a vyrůstala v Tunisu, kam se vystěhovala její sicilská rodina. Otec byl Sicilan, matka Francouzsko-Italka. V roce 1957 zvítězila Claudia v soutěži o nejkrásnější Italku v Tunisku a výhrou jí byl zájezd na Filmový festival v Benátkách, kde se také rozhodla stát herečkou. Po malém zaváhání přijala nabídky na natáčení a debutovala v roce 1958 ve filmu Maria Monicelliho ZMÝLENÁ NEPLATÍ. Podepsala také kontrakt, který jí zakazoval ostříhat si vlasy, vdát se a přibrat na váze.

Zanedlouho se stala nejen erotickým symbolem celé Evropy, ale také kvalitní herečkou, která spolupracovala s největšími a nejváženějšími režiséry. Hrála po boku Alaina Delona ve filmu ROCCO A JEHO BRATŘI (1960) režiséra Luchina Viscontiho. V mistrovském dílku 8 ½ (1963) Federica Felliniho se objevila jako hodná a obětavá dívka, ale jen v myšlenkách hlavního hrdiny, ztvárněného Marcellem Mastroiannim. Ten samý rok si ještě zahrála ve Viscontiho historickém GEPARDOVI. V americké produkci natočila filmy CIRCUS WORLD a RŮŽOVÝ PANTER.

Během dalších let natáčela jak v Evropě tak v Americe. Znovu spolupracovala s Viscontim, tentokrát na dramatu HVĚZDY VELKÉHO VOZU (1965). Tento film nicméně kritika nepřijala nijak nadšeně, vytýkala mu nesrozumitelnost a špatné nastínění hlavní myšlenky. V roce 1968 ji Sergio Leone obsadil do nejslavnějšího spaghetti westernu TENKRÁT NA ZÁPADĚ (1968). Později se v evropském filmu objevovala čím dál méně - televizní minisérie JEŽÍŠ NAZARETSKÝ (1977), film FITZCARRALDO (1982) a také v SYNOVI RŮŽOVÉHO PANTERA (1993).

Sláva Claudie Cardinale překročila italské hranice. Spolu s ní tvořily trio nejkrásnějších italských hereček ještě Sophia Loren a Gina Lollobrigida. Ve své době znamenaly iniciály CC v Itálii to samé co BB ve Francii. Claudii Cardinale charakterizuje nejen její překrásná tvář, ale také typický drsný hlas. Mluví francouzsky, italsky, anglicky a španělsky. Vdaná byla za Franca Cristaldiho a Pasqualea Squitieriho. Má syna Patrika a dceru Claudii.

(zdroj - CSFD.cz, autor - Iva "Ingrid" Jurová)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz