Art deco


Umělecký styl art deco se rozvíjel především ve 20. a 30. letech 20. století, vznikl v Evropě a postupně se rozšířil do Spojených států. Art deco je kombinací mnoha směrů, dají se v něm najít rysy kubismu, futurismu i secese. Rozvoje se styl dočkal hlavně v oblasti architektury, módy, v interiérovém designu a ve šperkařství. Název art deco se používá od 60. let 20. století, původně se stylu říkalo modernismus nebo Style Moderne.

Název uměleckého stylu pochází z pojmenování mezinárodní výstavy Exposition Internationale des Arts Decoratifs industriels et Modernesm která se konala v roce 1925 v Paříži za účelem propagace života v moderním světě nového století.

Styl art deco vznikl v době, kdy byla ve Francii populární secese a začal se rozvíjet kubismus. Propojením rysů typických pro tyto dva styly vznikl nový směr, který dnes známe jako art deco. Původně se styl těšil velké oblíbenosti hlavně mezi bohatými lidmi, postupně si jej ale zamilovala i široká veřejnost. Art deco se výrazně projevilo i v designu vznikajících automobilů.

Mezi ostatními uměleckými směry vynikalo art deco odklonem od tradičního umění, kterým se sice částečně inspirovalo, ale vždy jej moderně přetvářelo. Veřejnost jej přijímala velmi pozitivně.

Po krachu na newyorské burze v roce 1929 začal styl art deco upadat.

Snad nejznámějšími budovami, které reprezentují tento umělecký styl, jsou Chrysler Building a Empire State Building v New Yorku. V Česku je ukázkou stylu art deco hotel Alcron v centru Prahy.

Sochařství se zaměřovalo na tvorbu dekorativních předmětů a předmětů pro denní potřebu. Vyrábělo se ze skla, keramiky, bakelitu a chromu. Všechny výrobky spojoval vysoký lesk a čisté barvy.

Art deco se v oblasti grafiky projevovalo na plakátech a obalech knih. Jeho poznávacím znamením byly silné kontury, jasné barvy a výrazné písmo. Příkladem je otáčející se planeta a zářící sluneční soustava s nápisem Universal v úvodní sekvenci filmů Universal Pictures.

Móda se v období po první světové válce radikálně změnila. Ženy začaly nosit krátké sukně po kolena a šaty bez rukávů nebo s krátkými rukávy. Dlouhé rukávy byly vidět už jenom na svetrech a kabátech. Změnily se i účesy, ženy začaly nosit mikádo a vlasy vyčesané do drdolů.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz