Botanická zahrada v Dalovicích

Botanická, 362 63, Dalovice, Tel.: +420 736 514 081, vladimir-zicha@volny.cz
Dalovice/Příroda - Dalovice




Botanická zahrada byla založena při Střední zemědělsko-technické škole v Dalovicích v letech 1965 -1966. Na místě zahrady byla částečně skládka nedaleké porcelánky a založení zahrady při nově vzniklé zemědělské škole bylo vlastně její rekultivací.

Za zakladatele zahrady lze považovat Mgr. Eduarda Kutschera, který na škole působil jako vychovatel a jehož koníčkem byla práce na zahradě. Celou zahradu navrhl a stal se i prvním zdejším zahradníkem. Pracoval zde do roku 1995.

Od roku 1995 je hlavní sbírka postupně přebudována na sbírku rostlin kulturní krajiny regionálně zaměřenou nejdříve na okres Karlovy Vary a od roku 2009 na celý Karlovarský kraj. V souladu se zaměřením na místní květenu byla zahrada postupně upravována více v přírodním stylu. Trávníky jsou udržovány záměrně s vysokým podílem dvouděložných nektarodárných rostlin, některé mlatové cesty byly převedeny na zatravněné, část zahrady je sečena jenom dvakrát ročně.

Z části zahrady zmizely betonové prefabrikáty a více se uplatňuje přírodní kámen nebo dřevo. Část výsadeb je zamulčována. Cílem těchto úprav bylo poskytnout životní prostor pro drobné obratlovce i hmyz tak, aby se zahrada stala opravdovou oazou pro živé organismy v silně urbanizovaném prostředí.

  Otvírací dny Čas
Duben - Září Po - Pa 9:00 - 14:00

V jinou dobu po dohodě na telefonu uvedeném kontaktech. Zahrada je volně přístupná.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz