Vinařství Žůrek

Žeravice, 696 47, Žeravice, Tel.: +420 518 626 015, vinozurek@seznam.cz
Žeravice/Společnost - Žeravice




Vína vyrábíme šetrným způsobem bez chemických úprav a stabilizací.
Vlastní vinohrad má pouze 1500 keřů ve 14-ti odrůdách - proto nakupujeme hrozny z podoblastí Slovácké a částečněVelkopavlovické od našich stálých dodavatelů.

Postupně výrobu vína vybavujeme novou moderní technologií, která nám pomáhá zvětšovat objem výroby při dodrženívysoké kvality vína.

Zatímco bílé odrůdy se hned po odstopkování lisují - modré se nejprve nechají v rototanku z důvodu vyluhování barvy vínaprokvasit se slupkami.
Poté je rmut rovněž lisován. V roce 2006 jsme zavedli metodu řízeného kvašení - tanky mají uvntř chladicí plochy, kterými protéká chladicí médium - tak "pohlídají" ideální teplotu.

V Praze můžete naše víno popít i pořídit v umělecké vinárničce Vínečko 33 sídlící
na Budečské ulici č. 40 v Praze 2.

(Zdroj: oficiální stránky)

Dnešní majitel firmy Stanislav Žůrek, jun. si vzpomíná, jak ho jeho děda František Žůrek zasvěcoval do tajů vinařství. Jeho otec Stanislav Žůrek rovněž vinařil - daleko více času však věnoval hudební činnosti - dlouhá léta byl kapelníkem dechové hudby Podhoranky - později založil a vedl vlastní kapelu Vinařinku. V obou kapelách rovněž účinkovala jeho žena Eva coby zpěvačka.Tak byl mladý Stanislav od malička zaučován dědou ve vinařství a otcem veden k ovládání několika dechových nástrojů. Po vychození základní školy byl přijat na vinařskou školu ve Bzenci. Během studia vyhrál dvakrát v soutěži Zenit v kategorii do 18 let titul "mladý vinař".

Dovednost hrát na hudební nástroje se mu zúročila během vojenské prezenční služby kdy byl zařazen do posádkové hudy v Příbrami.
Naše firma vznikla v roce 1990, kdy se započalo s výstavbou velkého sklepa na okraji obce, který měl sloužit nejen výrobě a skladování vína, ale také k posezení pro hosty. Do té doby jsme vyráběli víno jen pro vlastní potřebu, pro známé a jejich známé. Tehdy jsme vyráběli převážně vína sudová odrůdová. Po pořízení láhvovací linky jsme začali víno láhvovat. Postupně se výroba navyšovala a přitom zkvalitňovala. Velký podíl zaujala vína přívlastková a jakostní odrůdová.

Majitel firmy je ženatý a má dva syny, které od malička připravuje na pokračování dobré tradice vinařství v rodině neboť v budoucnu budou firmu vést právě oni. Starší Stanislav (2 a půl roku) již nyní takřka denně provází svého otce při stálé péči o výrobu vína i při práci na vinicích. Mladší Zdeněk jistě "nepadne daleko od stromu".

Firma má tři zaměstnance, kteří majiteli pomáhají při každodenní náročné péči o víno.
Po vzoru svého otce založil také kapelu stejného názvu Vinařinka - nyní ovšem komornějšího charakteru, která se stará o dobrou pohodu především při hromadných zájezdech (viz odkaz Akce pro milovníky vína a dobré zábavy). Kapela hraje v obsazení : klarinet - dvě baskřídlovky, harmonika a bicí. Majitel firmy a zároveň kapelník hraje na baskřídlovku.

(Zdroj: oficiální stránky)


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz