Pivovarský dvůr navazuje na staletou tradici pivovaru na hradě Zvíkov. Dodnes tu lze nalézt ruinu středověkého pivovaru, který své největší slávy dosáhl za vlády pánů ze Švamberka.
V restauraci zaujme pípa s osmi kohouty a speciální ledová pípa. Díky nim je možné pohodlně točit i velmi odlišné druhy pěnivých dobrot. Kromě českých typů, jako je třeba kvasnicové pivo Zlatá labuť nebo pšeničný Zvíkovský Rarášek, vyrábí pivovar také americké Pale Ale, anglosaské pivo Stout a zajímavou řadu speciálů. Velmi populární, především v létě, se stalo zdejší točené kvasnicové nealkoholické pivo, které začali vařit jako první v republice.
Pivovarem v Podhradí provádí na exkurzích sládek. K vidění je varna s měděnými kotli, spilka s kvasnými káděmi, pivní sklep s ležáckými tanky či stáčírna lahví a soudků. Prohlídku s odborným výkladem uzavírá ochutnávka piv a pohoštění.
Zázemí pivovaru nabízí také vhodné prostory pro školení, semináře nebo konference a pochopitelně také pro rodinné i firemní oslavy a večírky. Skupinová akce může mít až 220 účastníků. Větší je nutné nahlásit týden předem, pro menší sešlosti stačí dát vědět den předem.
Typy a popis vyráběných piv:
Český světlý ležák
- Zlatá labuť 11°
- Zlatá labuť výroční ležák 12°
Klasické kvasnicové světlé ležáky českého typu vařené z českých surovin a žateckého chmele. V čisté chuti je výrazná, ale vyrovnaná hořkost se střední až vyšší plností a vysokým řízem. Kompaktní bílá pěna kroužkuje. Obě piva se od sebe liší technologickým postupem a mají i odlišnou chuť. Doba ležení je 60 – 80 dní. Původní stupňovitost: 11,20 nebo 12,5 % hm. Obsah alkoholu: 4,9 – 5,50 % obj. Hořkost: 26 – 40 IBU Barva: 11 – 18 EBC
Speciální pivo světlé
- Zlatá labuť 13° (v nabídce od podzimu do jara)
Plná chuť s dobře vyrovnanou hořkostí a vyšším obsahem alkoholu, který však v celkovém vjemu nedominuje. Chmelová vůně je výrazná s kvasničnými, lehce esterovými tóny. Barva žlutá jantarová až polotmavá. Pěnivost a říz jsou vysoké. U tohoto piva používáme chmel z vlastní chmelnice. Doba ležení 90 – 120 dní. Původní stupňovitost: 13,20 % hm. Obsah alkoholu: 5,70 – 6,00 % obj. Hořkost: 35 - 40 IBU Barva: 15 – 20 EBC
Speciální piva tmavá
- Zlatá labuť tmavá 13° (letní verze)
- Zlatá labuť tmavá 14° (zimní verze)
Speciální piva tmavá jsou charakterizována vyšší plností s lehce nasládlou sladovou, karamelovou až praženou chutí, u nás s kakao-kávovým nádechem. Barva piva tmavohnědá, až černá. Barva pěny světle krémová. Střední hořkost ladí s vyšší plností. Pěnivost a říz mohou být nižší. Doba ležení 90 – 120 dní. Původní stupňovitost: 13,2 - 14,50 % hm. Obsah alkoholu: 5,60 – 6,10 % obj. Hořkost: 25 – 28 IBU Barva: 120 – 150 EBC
Pšeničné pivo
- Zvíkovský Rarášek 11° (v létě)
- Zvíkovský Rarášek 12° (v zimě)
- Červený Rarášek, malinový 11% (v létě)
- Červený Rarášek, malinový12% (v zimě)
Svrchně kvašená piva známá z německy mluvících zemí nebo z Belgie atd. Pšeničné pivo se vyznačuje jemně nasládlou sladovou chutí s výrazným kvasničným a ovocným (zázvor, banán) aroma. Hořkost je nízká a neruší chlebnatou plnost piva. Barva převážně světlá, bílo žlutá u piv s vyšší stupňovitostí a polotmavých může být až hnědá. Zákal a obsah kvasinek v pivu je střední až vysoký. Pěnivost a říz vysoké. Na zvláštní objednávku vaříme i polotmavou verzi tohoto druhu. Velmi populární Červený Rarášek získává lahodnou malinovou vůni přidáním přírodního malinového extraktu. Původní stupňovitost: 11,00 – 12,5 % hm. Obsah alkoholu: 4,9 – 5,4 % obj. Hořkost: 12 – 18 IBU Barva: 6 – 40 EBC
Speciální pivo silné
- Královská Zlatá labuť 26°
Jedno z nejsilnějších čepovaných piv v České republice. Silné plné a sladké chuti s dobře vyrovnanou hořkostí a vysokým obsahem alkoholu, který je již v chuti i vůni znát stejně jako vysoké procento zbytkového extraktu. Používají se sladované suroviny vyšší barvy. Chmelová vůně je výrazná s kvasničnými a esterovými tóny. Barva jantarová, polotmavá. Pěnivost a říz nízké. Každá láhev má svoje vlastní číslo a ve speciálním balení je k dostání společně se skleničkami v dřevěné krabici. Unikátní druh piva je vhodný jako aperitiv a hodí se pro něj přesně slogan „Portské mezi pivy“. Doba ležení 12 – 15 měsíců. Původní stupňovitost: 26 % obj. Obsah alkoholu: 11,80 – 12,10 % obj. Hořkost: 35 – 40 IBU Barva: 60 – 80 EBC
Svrchně kvašená piva anglosaského typu
- Zvíkovský Stout 20°
- Zvíkovský Pale Ale 15°
Tato kategorie zahrnuje piva anglosaského typu jako Ale, Stout, IPA, American style. Při výrobě se používají kvasinky svrchního kvašení, americký a britský chmel, sladované i nesladované obiloviny. Rmutování je zkrácené, kvasí i dokvašuje při vyšších teplotách, což je typické pro anglosaská piva. Pěna je odlišná od piv českého typu, kompaktní, kroužkující, říz je nižší. Původní stupňovitost: Stout 20,00%, Pale Ale – 15,2 % hm. Obsah alkoholu: 9,7% resp. 6,50 % obj. Hořkost: 35 resp. 60 IBU Barva: 150 resp. 15 EBC
-
U Prazdroje, 301 00, Plzeň
-
Podjavorinské, 149 00, Praha 4
-
nám. U Pivovaru, 679 21, Černá Hora
-
Svijany, 463 46, Svijany