Zámek Choltice

náměstí Svaté Trojice, 533 61, Choltice, Tel.: +420 734 257 579, kastelan@choltice.cz
Choltice/Památky - Choltice


Popis místa
Barokní zámek ze sklonku 17. století s rozsáhlým parkem leží na jihozápadní straně městečka Choltice na Pardubicku. Zámek se může pyšnit půvabným parkem a rozsáhlou oborou, ve kterém najdou návštěvníci expozice Vlastivědného muzea a unikátní kaple sv. Romedia. Nově je otevřený pohádkový okruh pro rodinné a školní výlety Svět vodníků a loutek černého divadla. Pro veřejnost jsou připraveny celkem dva prohlídkové okruhy. V přízemí se nachází restaurace v historických interiérech.

náměstí Svaté Trojice, 533 61, Choltice
Telefon: +420 734 257 579
E-mail: kastelan@choltice.cz
Web: http://www.zamek-choltice.cz

Naplánovat trasu

Zámek je raně barokní stavba. Stavěl se od západu spíše do šíře než do výše. Podle dochovaných pramenů byl dostavěn kolem roku 1680.

Zámek měl mít podobu čtverce, jehož tři strany měly tvořit budovy a severní, volná strana měla být uzavřena mohutnou mříží.

V zámeckém parku se natáčelo několik filmů, z nichž nejznámějším je Strakonický dudák.

V současné době jsou na seznamu kulturních památek tyto části:

Areál zámku, kaple sv. Romedia, starý zámek, ohradní zeď, hřbitovní kaple, kaplička sv. Antonína, pamětní deska na čp. 5, socha sv. Agáty, socha sv. Cecílie, socha sv. Floriána, socha sv. Václava, gloriet, bazén, bývalý pivovar, studna „Nová Barbora“, ohradní zeď s branami, napajedlo pro ptáky, 2 vázy, opěrné zdi se sklepem a kamenný most přes Zlatý potok.

Podrobnější historie o vývoji choltického panství se dochovala pouze v útržcích, avšak lze z nich zjistit, že původně renesanční zámek vystavěli potomci rodu Gerštorfů v průběhu 16. století. Předtím tu stávala středověká tvrz, patrně z konce 13. století.

Renesanční podoba zámku není podrobněji popsaná, neboť byl za třicetileté války vypleněn švédským vojskem a následné opravy se nesly již v duchu barokním.

Tak vznikl raně barokní palác vyprojektovaný italským architektem Rossim de Lucou. Choltickým pánům ale na úplné dokončení navržené podoby chyběly finance.

Byla však dokončena unikátní osmiboká zámecká kaple, zasvěcená sv. Romediovi, ve které se nachází cenná sbírka plastik českých kacířů včetně Mistra Jana Husa.

Do konce druhé světové války objekt vlastnila rodina Thunů, Benešovými dekrety ho však získala obec a využila jej k vytvoření expozice vlastivědného muzea a později i ozdravovny.

Široká veřejnost si může zámek prohlédnout od roku 1991.

V Cholticích se narodil malíř slavného obrazu Boženy Němcové J.V. Hellich (1807-1880) a básník Bohdan Jelínek (1851- 1874).

  Otvírací dny Čas
Duben So + Ne + svátky 10:00 - 16:00
Květen
Út - Ne 10:00 - 17:00
Červen Út - Ne 10:00 - 17:00
Červenec Út - Ne 10:00 - 17:00
Srpen Út - Ne 10:00 - 17:00
Září
So + Ne + svátky 10:00 - 17:00
Říjen So + Ne + svátky 10:00 - 16:00

I. Prohlídkový okruh - Kaple Sv. Romedia a zámecké expozice

II. Prohlídkový okruh - Expozice vodníků a černého divadla

I. a II. okruh (dohromady)



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz