Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
29.5.2015 12:00 - 31.5.2015 20:00 Pražský Hrad Vyprodáno

Po svátku ledního hokeje je tu svátek gastronomie. Již IX. ročník Prague Food Festivalu se i letos uskuteční v Královské zahradě Pražského hradu. Mlsné jazýčky si na třídenním festivalu jídla pochutnají na netradičních gurmánských hodech. Návštěvníci budou mít možnost nahlédnout pod pokličku vynikajícím šéfkuchařům, poznat prvotřídní podniky, producenty nápojů i delikates a zejména si připomenout zdravé stravovací návyky. Motto letošního ročníku totiž zní jednodušše a výstižně: “Nejezte, nepijte ani nežijte blbě!”


Český historicky první gastronomický festival určený pro širokou veřejnost.

Návštěvník PFF obdrží s nákupem vstupenky 10 grandů, což je fiktivní měna, za kterou můžete nakupovat pokrmy i nápoje. Další granty se dají libovolně nakupovat na určených místech po min. 10 ks. Cena 1 grandu odpovídá 30 Kč.

Den

Čas

Název akce

Pátek

14:00 - 14:30 Jaroslav a Pavel Sapíkovi: Cooking show dvou generací
 
Otec a syn Sapíkovi (U Sapíků a Terasa u Zlaté studně), vyhlášení šéfkuchaři a představitelé slavného kuchařského rodu, ukáží, jak připravit vyvážený a chutný školní oběd. Sapíkovi mají nejen recept pro tuto cooking show, ale především řadu nápadů, jak dětem ve školách umožnit každodenní potěšení z dobrého jídla.
  15:00 - 15:30 Bezobalu: Nahé" nakupování
 
Vysvlékněme konvenční maloobchodní prodej potravin nejen z obalů, ale i ze všech jeho tajemství - skrytých nákladů, souvislostí a důsledků. Ukážeme, za co vše se při takovém nákupu ve skutečnosti platí a že výhody “bezobalového” nákupu nespočívají jen v úspoře peněz či životního prostředí.
  16:00 - 16:30 Sanjiv Suri: Cooking show v indickém stylu

Jméno Sanjiva Suriho evokuje čtyři luxusní restaurace v centru Prahy (V Zátiší, Bellevue, Mlýnec a Žofín Garden), které jeho skupina provozuje. Je ale zároveň otcem čtyř dětí a ví, jak nesnadné bývá spojení pracovního nasazení a péče o rodinu, včetně té gastronomické. Pro své cooking show si proto připravil jednoduché a hravé menu, které ocení nejen zaneprázdnění rodiče. Přijďte se podívat, jak vaří Suriovi!
  17:00 - 17:30

Kokoza: Udrž jídlo v cyklu

 

Zajímá vás, co má společného lokální produkce potravin, kompostování a pěstování? Chcete se dozvědět drby ze světa městských zahradníků a kompostářů a odnést si zajímavé a hlavně praktické informace, jak se i vy můžete zapojit a začít pěstovat či kompostovat ve městě? Pak si nesmíte nechat ujít tento jedinečný workshop!

  18:00 - 18:30

Autogramiáda Pavla Maurera ke knize Nejezte blbě!

 

Na setkání s vámi se těší gastronaut Pavel Maurer a Radiožurnál.

Sobota

 13:00 - 13:30 Hanka Zemanová: Jezte divoké byliny, plevele a kytky

Známá autorka kuchařek a propagátorka zdravého životního stylu ukáže, jak v kuchyni využit nejlevnější, nejvýživnější a nejkrásnější "biozeleninu". 
   14:00 - 14:30  Jaroslav Sapík: Zdravá strava školákům
 
Veďme své děti k potěšení z dobrého a zdravého jídla už ve školních lavicích! Známý šéfkuchař Jaroslav Sapík (U Sapíků) předvede ukázkovou recepturu a podělí se o řadu praktických nápadů, jak školní stravování zkvalitnit. 
   15:30 - 16:30  Pastafidli: Plníme ravioly - rodinný workshop
 
Plníme, vaříme a nakonec sníme lahodné ravioly pod vedením odborníků na čerstvé těstoviny z Pastafidli. Nechte sebe i své potomky vtahnout do tajů lehké, pro léto stvořené italské gastronomie!
  17:00 - 17:30 Řemeslná Koláčkova pekárna: Jak se peče žitný chleba
 
Kdo si vyzkoušel pečení chleba, ví, že přináší řadu nástrah. Jak si s nimi poradit vám ukážou Koláčkovi, kteří se věnují přípravě100% žitného chleba tradičním způsobem - třístupňovým vedením kvasů z žitné mouky a pečený  "postaru", tedy na tvrdou kůrku a do měkka propečenou a vláčnou střídu.
  18:00 - 18:30 Sofie Smith a The Sexy Curry Company: Pálivé Jungle Curry
 
Šéfkuchařka irsko-malajsijského původu Sofie Smith (The Sexy Curry Company) je vyhledávanou odbornicí na asijské curry v jeho rozmanitých podobách. Na její cooking show nejen nahlédnete pod pokličku přípravy ohnivého Jungle Curry pocházejícícho ze severního Thajska, ale seznámíte se také s exotickými ingrediencemi plnými neznámých chutí i vůní. 

Neděle

13:00 - 13:30 Roman Paulus: Cooking show michelinského chefa
  14:30 - 15:00 Farma Držovice: Velká sýrová degustace
 
Milujete sýry? A umíte rozeznat jednotlivé druhy podle použitého mléka a stáří? Pokud je to pro vás oříšek, naučte se několik tipů od odborníků na slovo vzatých - chovatelů a výrobců sýra Laušmanových z farmy Držovice v Úštěku. 
  16:00 - 16:30 Jaroslav Sapík: Zdravá strava školákům
 
Veďme své děti k potěšení z dobrého a zdravého jídla už ve školních lavicích! Známý šéfkuchař Jaroslav Sapík (U Sapíků) připraví ukázkovou recepturu a podělí se o řadu praktických nápadů, jak školní stravování zkvalitnit.
  17:00 - 17:30 Ekovín: Degustace vín z ekologické produkce
 
Svaz Ekovín pro vás připravil velkou degustaci tuzemských vinařství, která vsadila na produkci vína v bio kvalitě. 
Doprovodný program probíhá v prostorách Míčovny.

Restaurace

Menu (počet grandů)

Angusfarm

 

Neurazy - Soběsuky 9

 

Nepomuk

Angus tatarák s ořechy, lanýžovou majonézou a bramborovým chipsem podávaný s opečenou bagetkou (9)

Angus roštěná v úpravě sous vide s morkem, portskou omáčkou, pyré z brambor violette, fermentovaná zelenina (9)

Dušené Angus přední maso, závitek s jednozrnnou pšenicí a ragú z hovězích ledvinek a slaniny (9)

Levandulový tvarohový dortík s limetkovým vzduchem a mandlovým práškem (6)

Café Amandine

 

Na Moráni 17

 

Praha 2

Vichyssoise – bramborovo-pórkový krém s olivovou tyčinkou, podávaný teplý nebo studený (3)

Telecí líčka s omáčkou foie gras, bramborovo-batátovým purée a celerovo-mrkvovým concasse (7)

Palačinka s jablečným purée, medem, crème fraîche a praženými ořechy (3)

Vichyssoise – bramborovo-pórkový krém s olivovou tyčinkou, podávaný teplý nebo studený (10)

Chateau Mcely, Piano Nobile

 

Mcely 61

 

Mcely

Chřestové gazpacho, lanýžová esence, listy břízy (4)

Telecí líčko, kozí pyré, lipová omáčka (6)

Red Velvet, bílá čokoláda, marinovaný zelený pepř (3)

Chřestové gazpacho, lanýžová esence, listy břízy (10)

Farma Košík

 

Tuchom 1

 

Tuchom

Jehněčí terina s marinovanými játry obalená slaninkou a podávaná s pečivem a černou jeřabinou (10)

Trhané selečí v silné šťávě podávané s kroupovým rizotem se špenátem (7)

Zmrzlina z kozího mléka podávaná se slanými ořechy a rybízovým přelivem (2)

Bryndzové halušky (4)

Cobe

 

Václavské náměstí 11

 

Praha 1

California special velká, 10 ks, losos, avokádo, okurka, majonéza, kaviár nebo sezam (8)

California special malá, 5 ks, losos, avokádo, okurka, majonéza, kaviár nebo sezam (5)

Kobe miniburger (pikantní majonéza, ledový salát a hovězí Wagyu) se salátem coleslaw, 1 ks (5)

Mix grill Kobe - grilované hovězí maso Wagyu, úprava souse vide, 40 g, marinovaná hovězí žebra Wagyu, 40 g, silná kořeněná omáčka, domácí bylinková bagetka (10)

Sakura

 

náměstí Svobody 1

 

Praha 6

Maki kappa (okurkové), Maki sake (lososové), Maki tekka (tuňákové) (3)

Smažené sushi: Crunch rools sake, avocado (s lososem a avokádem), Crunch rools spicy tuna (s pikantním tuňákem) (3)

Inside out sushi: I-O sake avocado (s lososem a avokádem), I-O spicy tuna (s pikantním tuňákem) (3)

Maki kappa (okurkové), Maki sake (lososové), Inside out sushi: I-O sake avocado (s lososem a avokádem), Crunch rools sake, avocado (s lososem a avokádem) (4)

Maki kappa (okurkové), Maki tekka (tuňákové), I-O spicy tuna (s pikantním tuňákem), Crunch rools spicy tuna (s pikantním tuňákem) (4)

Ebi tempura (smažená kreveta v těstíčku) (3)

Yaki tori (špíz z masa z kuřecího stehna na špízu s Yakitiri omáčkou) (3)

Toto jsou jen náhodně vybrané restaurace, návštěvníci se mohou těšit na mnohé další.



Pražský Hrad

prazsky-hrad-4.jpg
Pražský hrad je nejnavštěvovanější českou památkou a svou rozlohou se řadí k největším hradním komplexům na světě – rozkládá se na ploše téměř 70 tisíc metrů čtverečních. Patří mezi symboly české státnosti a je sídlem prezidenta České republiky. Jeho architektura je výjimečně rozmanitá. Vedle románské baziliky se zde nachází stavby gotické, renesanční i klasicistní. Areál hradu je místem, na kterém se odehrávají významné kulturní a společenské akce.


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz