Hrad Kadaň

432 01, Kadaň, Tel.: +420 474 342 660, muzeum@kultura-kadan.cz
Kadaň/Památky - Kadaň


Popis místa
Kadaňský hrad je původně gotický královkský hrad, který se nachází ve městě Kadaň v Ústeckém kraji. Je připomínán už v roce 1289. Vznikl jako přemyslovský hrad se čtyřkřídlovou dispozicí, s obytným palácem nad řekou. Sloužil jako sídlo královského purkrabího, pro správce kadaňského kraje. Byl přestavován v polovině 15.století. Po jeho polorozboření v třicetiletých válkách v roce 1750 ho povolila Marie Terezie přestavět na kasárna. Hrad je v současnosti staticky zajištěn, má novou střechu a fasádu.

432 01, Kadaň
Telefon: +420 474 342 660
E-mail: muzeum@kultura-kadan.cz
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Návštěvníci zde mohou využít knihovnu s čítárnou, internetovou kavárnu, obřadní síň nebo také navštívit galerii Josefa Lieslera.

Najdete zde mimo jiné i malé muzeum věnující se dějinám hradu.

V další části hradu je umístěn dům s pečovatelskou službou.

Kadaňský hrad byl založen kolem poloviny 13. století v jisté souvislosti s městem. Detaily tohoto sepjetí jsou však nadále předmětem odborného zkoumání. Hrad již tehdy tvořil uzavřený komplex lehce obdélného půdorysu s obvodovou zástavbou. Oproti dnešku se však v jeho panoramatu výrazně uplatňovaly čtyři nárožní věže. Obytné prostory mezilehlých paláců snad propojoval arkádový ochoz, podobně jako na hradě v jihočeském Písku.

Hrad využívali čeští panovníci ke svým občasným pobytům (Václav II. v letech 1287, 1295 a 1297, po něm Karel IV. v letech 1367 a 1374, podruhé i s Václavem IV.). Stal se také sídlem královského purkrabího, správního úředníka pro okolní oblast. Po většinu 15. a 16. století však areál převzali zástavní držitelé. Nejvýznamnějšími z nich byli páni Hasištejnští z Lobkovic, kteří po požáru roku 1498 hrad stavebně upravovali s přihlédnutím k nejnovějším směrům dobové architektury. Svědčí o tom nalezené fragmenty oken s draperiovými ostěními. Po nich se na hradě mezi let 1534 a 1547 objevili hrabata Šlikové, kteří dali hradní sály vybavit nákladně zdobenými kachlovými kamny s rodovým erbem.

Ze středověkých struktur Kadaňského hradu se však dochovalo jen torzo, jelikož během 17. století hrad zpustnul a proměnil se ve zříceninu. Kasárenská přestavba ve 2. polovině 18. a částečně ještě v průběhu 19. století pak jeho tvář velmi pozměnila. V současnosti je hrad sídlem Městské knihovny, domova seniorů a expozic Městského muzea. V obřadní síni lze uspořádat svatbu a ve vinotéce zakoupit dobrý mok.

  Otvírací dny Čas
Květen - Září Po - Pá 10:00 - 16:00
  So - Ne 10:00 - 15:00


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz