Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
Zobrazit všechny termíny
29.6.2015 19:00 Slezské divadlo Opava Vyprodáno
22.6.2015 19:00 Slezské divadlo Opava Vyprodáno
16.6.2015 19:00 Slezské divadlo Opava Vyprodáno
31.5.2015 19:00 Slezské divadlo Opava Vyprodáno

Stačí říct Edith – a každý hned ví. Vrabčák Edith, Edith, královna šansonu, Piaf, jméno, které dodnes vídáme nejen na přebalech hudebních nosičů, ale i na pultech knihkupectví nebo i na plakátech filmových premiér. Jaká to asi musela být osobnost, když každý, koho poznala, na ni celý život vzpomínal? Úspěšným pokusem o nahlédnutí do jejího složitého, ale bohatého života je divadelní hra maďarské autorky Évy Pataki nazvaná prostě Edith a Marlene z roku 1992. Marlene není nikdo jiný než Marlene Dietrich (1901–1992), neméně slavná herečka a zpěvačka německého původu, která se stala ve 30. letech velkou hollywoodskou hvězdou a později získala americké občanství. Uvádí Slezské divadlo Opava v rámci svého cyklu Komorní divadlo za oponou.


Tyto dvě múzy se spřátelily během Edithina amerického turné po 2. světové válce. Piaf tam právě zažívala průlom své americké kariéry, když sklidila ovace v v noblesním kabaretu Versailles na Manhattanu. Marlene Dietrich nechyběla mezi významnými pozvanými hosty – úspěch jí upřímně přála a prý jí dělala skvělou reklamu. Tehdy od ní Edith dostala zlatý kříž se smaragdy, který dlouho nosila. Edith zase Marlene považovala za nejinteligentnější ženu, jakou kdy potkala, a samozřejmě nesmírně obdivovala její krásu. Marlene Dietrich nechyběla na americké svatbě Edith Piaf se zpěvákem Jacquesem Pillsem v roce 1952, stejně jako na jejím pohřbu v roce 1963, kdy královnu šansonu oplakávala bez nadsázky celá Paříž.

Byly každá jiná, ale něco je k sobě poutalo. Na divadle spolu mohou vést dialogy, ke kterým třeba nikdy nedošlo, a na jevišti jejich přátelství nekončí Edithinou smrtí, protože divadelní smrt přece není opravdová.

Komorní inscenace bude novou úpravou známé hry a dává velký herecký i pěvecký prostor oběma hlavním protagonistkám. Třetím spoluhráčem, který zároveň zastane mnohotvárnou roli kabaretiéra a pianisty obstarávajícího živý hudební doprovod, bude Miroslav Ondra j. h.

Premiéra: 28. 2. 2014

Délka představení: 1 hod. 40 min. (bez přestávky)

Autorka: Éva Pataki

Překlad: Kateřina Pošová

Hudební nastudování: Miroslav Ondra j.h.

Dramaturgie: Alžběta Matoušková

Scéna: Roman Groszmann j.h.

Kostýmy: Sylva Marková j.h.

Úprava a režie: Roman Groszmann

Edith Piaf: Hana Vaňková

Marlene Dietrich: Ivana Lebedová

Nejen Pianista: Miroslav Ondra j.h.

Termíny představení
Edith a Marlene
Vyprodáno
Edith a Marlene
Vyprodáno
Edith a Marlene
Vyprodáno
Edith a Marlene
Vyprodáno
Edith a Marlene
Vyprodáno
Edith a Marlene
Vyprodáno
Edith a Marlene
Vyprodáno


Slezské divadlo Opava

slezske-divadlo-opava4-1.jpg
Divadlo s dvousetletou tradicí, zaměřené na široký okruh diváků nabízí návštěvníkům jedinečnou atmosféru. Divadlo postavené v polovině 19. století prošlo několika rekonstrukcemi, přičemž poslední z nich navrátila této budově její původní podobu. V současné době má Slezské divadlo Opava dva soubory – činoherní a operní. Pod operní spadá taktéž soubor baletu, jenž uvádí i samostatná baletní představení. Repertoár divadla je zaměřen jak na klasická díla, tak i moderní. V prostorách divadla se konají také plesy, koncerty a další kulturní akce. Kapacita hlediště je 357 míst.
Mapa - Slezské divadlo Opava

Horní náměstí, 746 01, Opava

Telefon: +420 555 537 469
E-mail: vstupenky@divadlo-opava.cz
Web: http://www.divadlo-opava.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz