Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
26.4.2015 14:00 Moravské divadlo Olomouc Vyprodáno
26.4.2015 10:00 Moravské divadlo Olomouc Vyprodáno
18.3.2015 10:30 Městské divadlo Mariánské Lázně Vyprodáno
18.3.2015 08:15 Městské divadlo Mariánské Lázně Vyprodáno

Pohádkový příběh Boženy Němcové Sůl nad zlato je jistě všem dobře známý - král neporozumí slovům milované dcery Marušky, kterými chtěla svému otci vyjádřit lásku a oddanost, nepochopí, že sůl pro ni znamená vzácnost, bez které se nedá žít. V jejím vyznání spatřuje nevděčnost a nelásku a v náhlém výbuchu hněvu vyžene Marušku z domu. Tím přivolá na království kletbu, kterou může zlomit jen svým prozřením a následným přiznáním chyby. Ani mocný člověk nemusí mít vždy pravdu. Maruška je i přes své mládí moudré a statečné děvče odhodlané hájit svoji myšlenku, o které je přesvědčena, že je správná - všední věci, jako sůl, mívají větší cenu, než symbol bohatství - zlato a drahokamy. Váží si darů přírody i lidského citu, nepřestává milovat svého otce i přes křivdu, kterou se na ní provinil.


Příběh Boženy Němcové volně zpracovala Božena Šimková, aby ho přiblížila dnešním dětem, polidštila poněkud strnulé postavy klasické pohádky a oblékla je do kabátů normálních lidí s dobrými i špatnými vlastnostmi, které potkáváme i dnes.

Příběh dotvářejí hezké písničky, přinášející do děje odlehčení i legraci. Autorce se podařilo s humorem a vtipem sobě vlastním přiblížit klasický příběh současnému malému divákovi. Jako ve všech jejích pohádkách je také zde silnou stránkou textu také bohatá a krásná čeština.


Režie: Miroslav Pokorný

Hudba: Tomáš Alferi



Moravské divadlo Olomouc

moravske-divadlo-v-olomouci-1.jpg
Moravské divadlo Olomouc je kulturní památkou, která svým účelům slouží nepřetržitě od roku 1830. Krásná budova divadla sídlí v historickém jádru města na Horním náměstí. Divadlo má vlastní soubor opery a operety, soubor baletu a soubor činohry. Díky tomu může nabídnout pestrý program divákům všech věkových kategorií. V prvním patře budovy je sál Reduta, kde se často konají promoce absolventů místní Univerzity Palackého.
Mapa - Moravské divadlo Olomouc

Horní náměstí, 779 00, Olomouc

Telefon: +420 585 500 500
E-mail: pokladna@mdol.cz
Web: www.moravskedivadlo.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz