Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
Zobrazit všechny termíny
21.5.2015 19:30 Divadlo v Celetné Vyprodáno
13.5.2015 19:00 Malá scéna ve dvoře - Východočeské divadlo Pardubice Vyprodáno
24.4.2015 18:00 Divadlo v Celetné Vyprodáno
7.4.2015 19:30 Divadlo v Celetné Vyprodáno

Téměř celý příběh se odehrává v malém krámečku se smíšeným zbožím, ve kterém žijí a pracují Eileen a Kate. Společnými silami s láskou se starají o mrzáka Billyho, jehož jedinou „zábavou" se stalo čtení knih a pozorování krav. Nejčastějším hostem v krámku je Johny Pateena Mika, jehož máti pije jako duha a on ji v tom jen podporuje, a sám se tituloval místním zpravodajem. Sbírá všemožné drby a pak je roznáší mezi obyvatele celého ostrova. Jeho zprávy jsou nudné a nezajímavé, ale jednoho dne přijde s první opravdu zajímavou událostí. Na vedlejší ostrov mají přijet američtí filmaři z Hollywoodu, kteří zde uspořádají konkurz na roli v novém filmu. To ve vesnici mezi mladými vzbudí vlnu nadšení a rozhodnou se zkusit svoje štěstí. Jedním z nich je Bartley, který si k tetičkám chodí pro bonbóny a touží po dalekohledu, ale také jeho sestra Helena. Ta si od nikoho nechce nechat nic líbit, a tak se obrnila drsnou povahou a velmi peprným slovníkem. I Billy by si tak chtěl splnit svůj velký sen - stát se v Hollywoodu filmovou hvězdou, a tak když se dozví, že jsou Bartley s Helenou domluveni s Bobíkem Bobbym, rozhodne se jednat. Ví, že by ho Bobík Bobby jen tak ve své loďce nesvezl, a tak ho „ohromí" zprávou od doktora), podle níž mu zbývají poslední tři měsíce života. Druhý den se celá skupinka vrací, avšak bez Billyho. Novinu o tom, jak si ho američtí filmaři vybrali do role mrzáka, přijde tetičkám předat Bobík Bobby prezentující se jako tvrdý chlap, který rozbíjí lidem hlavy na potkání, ale uvnitř má měkké srdce. Tetičky se spíš domnívají, že je opustil, a velmi je to zabolí, neboť mu toho spoustu věnovaly a teď od nich zmizel bez jediného slova a ani nebyl schopen za celé čtyři měsíce napsat dopis. Kate dokonce začne rozmlouvat s kamenem. I přesto, že to nikdo nečekal, Billy se vrátí, ale nic už není jako dřív. Získal jedinečnou možnost v praxi si ověřit, že cokoliv zlého uděláte, může se obrátit proti vám.


Jeden z nejvýznamnějších dramatiků současnosti Martin McDonagh nám ve své hře přibližuje život na tvrdém irském venkově. Konkrétně na těžce dostupném ostrově Inishmaan v roce 1934. Činí tak s velkým porozuměním, citlivě, ale zároveň s výrazným nadhledem a černým či groteskním humorem. Zajímají ho především zdejší postavy se všemi svými zvláštnostmi. V McDonaghově pojetí se vyznačují značnou originalitou a neopakovatelností. V popředí jeho zájmu pak stojí Mrzák Billy, který jako každý člověk touží být milován a respektován takový, jaký je. Ze zdejší společnosti se ale nevymyká jen svým fyzickým hendikepem – na rozdíl od ostatních se rozhodne vykročit z životního stereotypu a pokusí se splnit si svůj velký sen. Věčné čtení knih, poslouchání tetiček nebo ustavičné sledování krav hodlá vyměnit za dobrodružnou cestu daleko za obzor svého rodného ostrova…Komedie o tom, co se stane, když do nejzapadlejšího zapadákova v Irsku přijedou filmaři až z Ameriky.

Autor: Martin McDonagh

Režie: Jakub Špalek

Překlad: Ondřej Pilný

Hudba: irská lidová upravená Petrem Maláskem

Výprava: Libuše Josefy

Pohybová spolupráce: Michaela Váňová

Dramaturgická spolupráce: Lenka Bočková

Billy: Matouš Ruml

Kate: Jitka Nerudová 

Eileen:  Eva Elsnerová

Johnny Pateena Mika: Martin Hofmann

Bartley: Aleš Petráš

Helena: Martina Prášilová /  Markéta Coufalová

Bobík Bobby: Adrian Jastraban  

Doktor:  Lukáš Jůza

Máti:  Miloš Kopečný 

Termíny představení
Mrzák Inishmaanský
Vyprodáno
Mrzák Inishmaanský
Vyprodáno
Mrzák Inishmaanský
Vyprodáno
Mrzák Inishmaanský
Vyprodáno
Mrzák Inishmaanský
Vyprodáno
Mrzák Inishmaanský
Vyprodáno
Mrzák Inishmaanský
Vyprodáno


Divadlo v Celetné

o.jpg
Divadlo v Celetné se nachází v srdci historické Prahy – mezi Prašnou bránou a Staroměstským náměstím – v Manhardtském domu (Celetná 17). Součástí prostor, které prošly kompletní rekonstrukcí, je komorní sál se 184 místy a Café Gaspar Kasper. Divadlo má bezbariérový přístup. Poslední úpravou vznikla nová část pavlače, která slouží návštěvníkům kavárny během dne i večer po představení.Nezávislá divadelní scéna v samém centru Prahy hostí několik divadelních souborů. Mezi nimi lze zmínit například velice oblíbeného Kašpara, Veselé skoky, Masopust, The Divadlo, CD 2002 a hosté – Divadlo Petra Bezruče, Činoherní studio Ústí nebo Západočeské divadlo Cheb. Divadlo hraje každý měsíc (ročně asi 400 představení), v pátek a v sobotu i malá noční představení, o víkendech od listopadu do dubna odpolední pohádky pro děti.
Mapa - Divadlo v Celetné

Celetná, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 222 326 843
E-mail: rezervace@divadlovceletne.cz
Web: www.divadlovceletne.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz