Skanzen Vísecká rychta v Kravařích

Víska, 471 03, Kravaře, Tel.: +420 487 868 296, cidlinova@muzeumcl.cz
Kravaře/Památky - Kravaře




Skanzen Vísecká rychta v Kravařích

skanzen-visecka-rychta-3-1.jpeg
Vísecká rychta je krásný příklad muzea, ve kterém je dobře ukázáno, jak se žilo v dřívějších dobách, především ve stavení, ve kterém bydlel rychtář Václav Kern z roku 1797. Naleznete zde i exhibici různých druhů nábytku a nádobí.
Mapa - Skanzen Vísecká rychta v Kravařích

Víska, 471 03, Kravaře

Telefon: +420 487 868 296
E-mail: cidlinova@muzeumcl.cz
Web: http://www.muzeumcl.cz/obsah/visecka_rychta_kravare


Vísecká rychta baly vybudovaná v roce 1797 a je největší roubené obytné stavení v Čechách, s expozicí lidového bydlení severních Čech, umění a architektury a je součástí Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Místní část obce Kravaře označená jako Víska se nachází přibližně 70 kilometrů severně od Prahy směrem na Litoměřice.

Tato roubená monumentální stavba, s pěti komorami v patře a s trojpodlažní půdou, kde se sušil chmel, bývala rychtou obce Vísky. Původně se jednalo o samostatnou obec oddělenou od Kravař Bobřím potokem.

Vísecká rychta byla naposledy trvale obývána v poválečných letech. Později byla využívána k účelům JZD. Rozsáhlá rekonstrukce, která proběhla v roce 1986 následně zpřístupnila expozici zaměřenou na vývoj lidové architektury a bydlení. V expozici bydlení na Vás čekají základní části lidového domu, včetně ukázek malovaného nábytku z období od konce 18. století do poloviny 19. století. Nejstarší skříň pochází z roku 1761. V rámci výstavy jsou zde také prezentovány užitkové předměty, plastiky či obrázky na skle. Uvidíte zde doboovou produkci nábytkářských dílen, ale také unikátní soubor výpravného selského nábytku movitějších vesnických vrstev.

V bývalé chlévní části domu se pomocí fotografií seznámíte s historií jak samotné rychty, tak i obce Víska. Zmapována je zde také rekonstrukce tohoto památkového objektu. V obytné části přízemí jsou instalovány interiéry základních částí tradičního stavení, včetně světnice rychtáře se svatým koutem a malovanou postelí s nebesy, výměnkářská světnička, zachovaná černá kuchyně s pecí a příslušenstvím a spížní komora. V horní síni se nachází muzejní expozice základních znaků vesnických staveb v severních Čechách. Doplněná je mapkami, maketami a modely staveb. V expozicích nechybí ukázky zemědělského nářadí a řemeslné výroby, religiózního umění (polychromované dřevořezby světců, obrázky na skle apod.), či dobová keramika a fajáns, malované hodiny, textilie, nádobí a další.

I přes spíše výstavní charakter zde nechybí typické znaky klasických skanzenů, včetně tradičních atributů venkovského hospodářství, ukázek zemědělského a pracovního nářadí, pomůcek pro zpracování lnu, výrobků z přírodního pletiva, jakými jsou koše či ošatky, dále pak výrobků ze dřeva (máselnice, díže, lopaty k peci, dřeváky), či ukázek chmelařských nástrojů.

Pouze s průvodcem: Ne
Možnost odborného výkladu: Ano
Nutné výklad objednat: Ne
Výklad v jiném jazyce: Angličtina, němčina, francouzština – textový průvodce k zapůjčení, výklad třeba objednat.
Popisky v jiném jazyce: Ne
Jazyk popisků:  
Poslední návštěva: 11.30 a 16.30 hod.
Doba prohlídky: 40 min.
Počet návštěvníků pro průvodce: 1
Počet návštěvníků pro vstup: 1
Suvenýry: Ano
Občerstvení: Ne
Bezbariérový přístup: Ne
Šatna: Ne
WC: Ano
Služby: Prodej publikací, průvodců a odborné literatury, svatební obřady.
 Otvírací dnyČas
Duben, Říjen So – Ne 9:00 – 12:00, 13:00 – 17:00
Květen – Září Út – Ne 9:00 – 12:00, 13:00 – 17:00

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz