Muzeum Karla Zemana

Saská, 118 00, Praha 1, Tel.: +420 724 341 091, info@muzeumkarlazemana.cz
Praha 1/Muzea / Galerie - Praha 1




Muzeum Karla Zemana bylo založeno v roce 2012 v Saském dvoru u Karlova mostu.

Návštěvníci si tu mohou vyzkoušet mimo jiné i ovládání ponorky z Vynálezu zkázy nebo se seznámit s originálními filmovými loutkami, dosud nepublikovanými fotografiemi a dokumentárními materiály o životě a díle Karla Zemana.

Muzeum má za cíl stát se institucí k uchování a propagaci odkazu tohoto filmového průkopníka a vizionáře u laické i odborné veřejnosti. Karel Zeman vystudoval na přání rodičů obchodní akademii, ale pak odjel na inzerát do jihofrancouzské oblasti Aix-en-Provence, kde dostudoval reklamní výtvarnictví. Jeho prvním animovaným filmem tak byla reklama na mýdlo.

Průlomovým filmem, založeným na kombinaci hraných, animovaných a loutkových složek, byla Cesta do pravěku (1955). O čtyři roky později pak vznikl film Vynález zkázy, který se stal nejúspěšnějším českým filmem všech dob. Po premiéře byl velmi rychle prodán do 72 států.

Po Baronu Prášilovi a dalších dvou verneovkách se v 70. letech 20. století Zeman vrátil k dětským animovaným filmům. Od Pohádek tisíce a jedné noci s ním spolupracovala také jeho dcera Ludmila. K dalším stálým spolupracovníkům patřil například hudební skladatel Zdeněk Liška, animátor Arnošt Kupčík a produkční Karel Hutěčka.

Expozice muzea jsou interaktivní a zařízené tak, aby muzeum bez obav navštěvovaly rodiny s dětmi.

Saský dům byl původně součástí tzv. Saského dvora, dnes v Mostecké ulici, souboru domů, který věnoval Karel IV. saským vévodům jako dědičný majetek. Z gotického objektu zůstaly zachovány sklepy a části zdí.

Dnešní podoba je výsledkem renesanční a klasicistní úpravy v minulých stoletích. Cenný je především monumentální renesanční portál.

Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ano
Výklad v jiném jazyce: Aj
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: 18:00 hod.
Doba prohlídky: 60 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ano
Šatna: ano
WC: ano

 

  Otvírací dny Čas
Celoročně Po - Ne 10:00 - 19:00
  Otvírací dny Čas
Duben - Říjen Po - Ne 9:00 - 20:00
Expozice Karel Zeman 70 - 200 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz