Struny podzimu: Colin Currie Group & Steve Reich


Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
14.10.2014 19:30 Forum Karlín

Jeden z nejodvážnějších perkusionistů Colin Currie uvede se svým dynamickým ansámblem za přítomnosti i aktivní účasti legendárního skladatele Steva Reicha jeho klíčové opusy pro bicí nástroje i pro dva páry rukou. Colin Currie od počátku své hudební dráhy prošlapává bicím nástrojům nové cesty a hledá pro ně nové kompozice. Za svou inspirující podporu současné hudby byl i několikrát oceněn (cena Královské filharmonické společnosti, cena nadace Borletti-Buiton) a není divu, že premiéruje skladby nejlepších soudobých skladatelů jako např. Elliota Cartera, Simona Holta, Alexandra Goehra či Jennifer Higdon (za nahrávku jejího Percussion Concerto s londýnskými filharmoniky získal cenu Grammy).


Nejužší spolupráci však navázal se Stevem Reichem, ostatně právě uvedením Reichovy ikonické skladby Drumming se skvěle etabloval jeho ansámbl Colin Currie Group, který v minulém roce navázal na obrovský úspěch svého mezinárodního debutu v Tokyo Opera City a pro letošek chystá pro londýnský Southbank Centre uvedení dalších Reichových skladeb: Music for 18 Musicians, za niž skladatel získal v roce 1999 svou druhou cenu Grammy, a světovou premiéru Kvarteta pro 2 vibrafony a 2 klavíry.  Steve Reich je považován za průkopníka hudebního minimalismu, ale jeho záběr a přínos je mnohem širší. Vyvinul několik vlivných kompozičních postupů (např. fázování) a podle deníku Guardian se o něm dá oprávněně tvrdit, že je „jedním z mála žijících skladatelů, kteří dokázali změnit běh hudebních dějin“. Mezi další Reichovy ikonické opusy patří Gonna Rain, Come Out, Three Tales či Different Trains. 



Forum Karlín

forum1.jpg
Srdcem celého areálu je multifunkční prostor s kapacitou 3 000 míst určený pro pořádání kulturních, společenských a odborných. Součástí komplexu je i moderní mediální newsroom vydavatelství Economia v rekonstruovaných prostorách historického objektu kotlárny někdejších závodů Českomoravské Kolben & Daněk (ČKD), kde byly od roku 1908 vyráběny moderní parní kotle pro celé Rakousko-Uhersko.
Mapa - Forum Karlín

Pernerova, 186 00, Praha 8

Telefon: +420 602 506 507
E-mail: pronajem@forumkarlin.cz
Web: http://www.forumkarlin.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz