Martinický palác

Hradčanské náměstí, 118 00, Praha 1, Tel.: +420 777 798 040, office@martinickypalac.cz
Praha 1/Památky - Praha 1




Martinický palác

martinicky-palac-2.jpg
Snad nejkrásnější renesanční stavba Prahy se nachází na nároží Kanovnické ulice u Hradčanského náměstí v Praze. Od roku 2011 je Martinický palác opět otevřen pro veřejnost. Při prohlídce s průvodcem je možné obdivovat renesanční sgrafita se starozákonními motivy a dobové obytné prostory jako jídelnu, pracovnu a ložnici s vybavením. V paláci se také nachází dvě muzea se stálými expozicemi hudebních strojů z let 1870 až 1940 a dětských kočárků z roků 1880 až 1980.
Mapa - Martinický palác

Hradčanské náměstí, 118 00, Praha 1

Telefon: +420 777 798 040
E-mail: office@martinickypalac.cz
Web: http://www.martinickypalac.cz


Po obrovském požáru, který v roce 1541 zachvátil Prahu, koupil zničené gotické domy na kraji Hradčanského náměstí Ondřej Teyffle z Zeilberku a započal s jejich přestavbou v renesančním slohu. Roku 1583 svůj palác i se zahradou prodal Jiřímu Bořitovi z Martinic, který provedl jeho další přestavbu v raně barokním stylu. Budova paláce byla zvýšena o patro, bylo přistavěno severní křídlo s velkým sálem a byly doplněny malované trámové stropy. Vnější fasáda dostala bohatou sgrafitovou výzdobu a zdobně byly vymalovány i interiéry. V majetku rodu Martiniců byl palác až do roku 1788, kdy rod vymřel.

Během 20. století byly provedeny rozsáhlé rekonstrukční práce, které díky přesným nákresům, dochovaným z doby renesance, obnovily některé místnosti do téměř původního, renesančního stavu. Podařilo se také objevit několik stavebních záhad. Jednou z nich je funkční komín v západním křídle vedoucí ze sklepních prostor, do kterých neexistuje přístup. Ale v dokumentaci z posledního stavebně historického průzkumu z konce 60. let minulého století se píše, že západní křídlo paláce sklepy nemá.

Bližší odborný výklad o paláci poskytuje při prohlídkách návštěvníkům průvodce.

Zavřeno - nabízí prohlídky pouze skupinám a to po telefonické dohodě na tel. +420 777 798 040.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz