Vodní nádrž Hostivař (Hostivařská přehrada)

102 00, Praha 10
Praha 10/Příroda - Praha 10


Popis místa
Hostivařská přehrada je položena v nádherné a klidné lokalitě na rozmezí městských částí Prahy 10 a Prahy 15 uprostřed Hostivařského lesoparku. Přímo uprostřed tohoto místa se nachází koupaliště Hostivařská přehrada a celý park protíná řada cyklistických stezek, které obyvatelé hlavního města hojně využívají. Místo slouží také k procházkám a odpočinku a nachází se pár minut cesty z centra Prahy.

102 00, Praha 10
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.hostivarskaprehrada.cz/

Naplánovat trasu

Vodní nádrž Hostivař je přehradní nádrž na potoce Botiči na jihovýchodním okraji Prahy. Její vodní plocha zasahuje do městských částí Praha 11, 15 a Praha-Petrovice. Přehrada je dlouhá 2,5 km ve tvaru hada a široká až 400 m, její maximální hloubka dosahuje 12 m. Jde o největší vodní plochu v Praze.

Ze severní a částečně i jižní strany je přehrada obklopena lesoparkem, který je součástí přírodního parku Hostivař – Záběhlice. Jižní strana však patří především plážím a to jak travnatým tak i písčitým. Dno tvoří písek a bahno.

Přehrada slouží především k ochraně proti povodním, k rekreačním účelům a rybářství. Její součástí je také malá vodní elektrárna.

V místech nynější Hostivařské přehrady bylo Petrovické údolí; potok zde protékal podobnou krajinou, jaká je nyní v oblasti přírodní památky Meandry Botiče, pod hrází přehrady. Nedaleko hráze se nacházel od roku 1734 Mouchův mlýn, jehož náhon vedl souběžně s Botičem ve značné části délky údolí.

Nejstarší návrh hráze pochází z roku 1906. V této oblasti bylo už dříve postaveno několik koupališť. První zaznamenaný pokus je z roku 1924, kdy fotbalisté SK Hostivař přehradili tzv. pátou tůň. Toto jednoduché koupaliště však už po roce zničila menší povodeň. Nejdéle vydrželo koupaliště z roku 1950, které postavili členové Sokola Hostivař. Kromě hlavního 50m bazénu mělo ještě dva menší bazény a další vybavení. Fungovalo až do výstavby hostivařské přehrady, podle informace provozovatele dnešního koupaliště dnes leží na jejím dně, avšak při vypuštění přehrady v roce 2010 se žádné zřetelné zbytky bazénů neobjevily.

Po velké povodni z 8. července 1958 bylo rozhodnuto vybudovat přehradu. Její výstavba probíhala v letech 1961–1963, napuštěna byla v roce 1964. Pro rekreační účely bylo na sousedním úbočí vysazeno 240 ha lesa a náhorní část byla upravena jako park. V okolí přehrady byly vybudovány vycházkové cesty.

Přehrada se brzy po svém napuštění stala oblíbeným místem rekreace Pražanů, ikdyž zpočátku ještě celá neležela na území města.

Největší slávu zažila zřejmě v 70. letech. Od otevření přehrady k přehradě o letních víkendech jezdila rekreační autobusová linka z náměstí Míru, roku 1966 přibyla druhá linka z náměstí J. Marata, nějakou dobu jezdila na náměstí J. Marata i speciální rekreační tramvajová linka. Linky byly zrušeny v roce 1981 (někde se uvádí rok 1992). Po přehradě byla několik let provozována i lodní doprava, a to motorovým katamaranem Želva II.

(Zdroj: Wikipedia)

Typ Přehradní nádrž
Rozloha 42 ha
Objem 1 845 000 m³
Maximální hloubka 12 m
Nadmořská výška 249 m
Přítok vody Botič, Hájecký potok
Odtok vody Botič


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz